AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Talvipäivänseisaus 2011 on torstaina 22.12.

16.12.2011 klo 3.13 | Niko Lipsanen

aiheet kalenteri,

Talvipäivänseisauksen tarkka ajankohta vaihtelee joulukuun 20. ja 22. päivän välillä. Tänä vuonna 2011 talvipäivänseisaus on torstaina 22.12. Suomen aikaa klo 7.30 aamulla.

Talvipäivänseisaus

Talvipäivänseisauksen aikaan aurinko on eteläisimmillään suhteessa Maan asentoon. Talvipäivänseisaus se on kuitenkin vain pohjoisella pallonpuoliskolla. Eteläisellä pallonpuoliskolla on samaan aikaan kesäpäivänseisaus, sillä siellä on nyt kesä. Selkeämpää olisikin puhua talvipäivänseisauksen sijaan joulukuun seisauksesta, sillä joulukuu on yhtäaikaa molemmilla pallonpuoliskoilla, toisin kuin vuodenajat.

Talvipäivänseisauksen aikaan aurinko on matalimmillaan ja päivän pituus lyhyimmillään.

Joulua vietetään muutama päivä pohjoisen talvipäivänseisauksen jälkeen. Joidenkin teorioiden mukaan joulun ajankohta olisi asetettu paikalleen seisauksen ja sen ympärillä vietettyjen pakanallisten juhlien perusteella. Vaihtoehtoinen teoria, jonka mukaan ajankohta olisi saatu laskemalla yhdeksän kuukautta pääsiäisestä, lienee kuitenkin uskottavampi.

Kierrätin oheisen kaavion viimevuotisesta talvipäivänseisausartikkelista. Alkuperäisen version on piirtänyt Przemyslaw Idzkiewicz (Wikimedia Commons). Olen kääntänyt kuvan tekstit suomeksi ja tehnyt joitakin muitakin pieniä muutoksia. Kuvaa voi käyttää Creative Commons -lisenssin mukaisesti (lisenssi koskee sekä alkuperäistä kuvaa että muokkaamaani versiota).

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2011 : Talvipäivänseisaus 2011 on torstaina 22.12.

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan