AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kaksi homoa tuomittiin sakkoihin Dominicalla

30.3.2012 klo 6.58 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit, yhteiskunta,

sijainnit dominica, karibia,

MS Explorer of the Seas

Kaksi kalifornialaista homoa sai viime viikolla Dominican pääkaupungissa Roseaussa sakkotuomion siveettömästä käytöksestä. Tapaus on uutisoitu eri medioissa ympäri maailman. Eri lähteet kertovat tarinan hieman eri lailla, mutta yritän tässä käydä läpi, mistä tapauksessa oli kyse.

Kyseiset 41- ja 53-vuotiaat miehet olivat olleet Atlantis Events -matkatoimiston homoristeilyllä MS Celebrity Summit -risteilylaivalla. Dominicalla he olivat toisen version mukaan harrastaneet seksiä, toisen mukaan vain pelehtineet keskenään alasti tai hyvin niukassa vaatetuksessa. Tämä tapahtui joko laivan hytissä tai sen parvekkeella, jälleen riippuen tarinan versiosta.

Päivitys 31.3.2012: Joku oli ottanut miehistä kuvan parvekkeella (aiheesta lisää kommenteissa).

Pahaksi onnekseen heidän hyttinsä oli rannan puolella laivaa. Joku maissa näki, mitä tapahtui, ja ilmoitti asiasta poliisille. Poliisi nousi laivaan ja kävi pidättämässä miehet. Asiasta nousi kansainvälinen kohu, koska Dominican lainsäädäntö kieltää homoseksuaaliset aktit.

Itse asiassa, jos tarkkoja ollaan, Dominicalla on kielletty anaaliyhdyntä myös heteroilta. Maksimituomio on kymmenen vuotta vankilaa.

Oikeustalo, Roseau (Dominica)

Oikeus tuomitsi miehet kuitenkin vain sakkoihin. Maksettavaa kertyi 2400 Itä-Karibian dollaria eli noin 670 euroa kummallekin. Huomionarvoista kuitenkin on, että homoseksuaalisuutta ei tässä yhteydessä käsitelty. Tuomio tuli julkisesta säädyttömyydestä.

Minusta onkin hämmästyttävää, kuinka suuri kohu tuomiosta on noussut. Kyseinen tuomio kun ei ollut homovastainen: myös heteropariskunta olisi tuomittu vastaavasta toiminnasta samojen lakien mukaan. Kun ottaa huomioon sen, että Dominicalla säädyllisyys on edelleen arvossaan, en epäile, etteikö säädöksiä olisi myös sovellettu.

Esimerkiksi South Florida Gay News -uutissivuston päätoimittaja Norman Kent vaatii Atlantis-matkatoimiston boikotointia, koska se ei riittävästi puolustanut asiakkaitaan. Hänelle kyse on homojen oikeuksista.

Pitäisikö homoilla siis olla oikeus harjoittaa seksiä missä ja milloin välittämättä siveellisyyssäädöksistä? Onko se syrjintää, jos homoihin sovelletaan samaa lainsäädäntöä kuin heteroihinkin?

Jossakin on myös kauhisteltu myös sitä, että kalifornialaismiehet joutuivat odottamaan oikeudenkäyntiä ala-arvoisessa kunnossa olleessa sellissä. Ei siinäkään pitäisi mitään ihmeellistä olla. Dominica on kehitysmaa, ja monet asiat ovat siksi kehitysmaatasoa. Onko sekin syrjintää homoja tai turisteja kohtaan, jos ei järjestetä erityisvarusteltua selliä?

Tuomarin miehiin kohdistamat nimittelyt ovat nekin normaalia dominicalaista oikeuskäytäntöä. Käytetty ilmaisu rogues and vagabonds ei mitenkään viittaa seksuaaliseen suuntautumiseen.

Voi Dominicaan ja dominicalaisiin kohdistetuissa syytöksissä silti jotakin perääkin olla. Toinen miehistä, Dennis Jay Mayer, kertoo, että sellissä heitä käytiin katsomassa kuin eläintarhan eläimiä. Poliisi tivasi kuulusteluissa nimenomaan homoseksuaalisuudesta. Vihainen väkijoukko hakkasi poliisiautoa, kun miehiä vietiin oikeustalolle.

En tiedä, pitävätkö Mayerin syytökset paikkansa, mutta voivat pitääkin. Tosin ainakin yhden uutisen kuvassa he saivat kävellä tuomion jälkeen ilman uhkaavia väkijoukkoja hakemaan pankista rahaa maksaakseen sakkonsa.

Joka tapauksessa asenteet Dominicalla eivät ole erityisen suopeita homoja kohtaan. Mitenkään yksiselitteisen kielteistä keskustelu ei kuitenkaan ole, sillä myös seksuaalivähemmistöjä puolustaviakin puheenvuoroja esitetään. Asennekasvatukselle olisi kuitenkin varmasti paikkansa. Se on varmastikin edellytyksenä myös homoseksuaalisten aktien kriminalisoinnista luopumiselle.

Asenteiden korjaamiseen olisi kuitenkin syytä myös osalla homoyhteisöä. Ei kannata huutaa syrjinnästä, jos homoja tuomitaan samojen säädyttömyyslakien perusteella, jotka koskevat heteroitakin.

Ensimmäisessä kuvassa on risteilyalus Roseaun satamassa Dominicalla. Alus on eri, mutta satama sama, jossa tässä artikkelissa käsitelty uutinen tapahtui. Toisessa kuvassa on Roseaun oikeustalo, joka sijaitsee rantakadulla aivan risteilylaivalaiturin vieressä.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 31.3.2012 klo 12.46:

  Joku on näköjään ottanut miehistä kuvan heidän ollessaan täydessä touhussa parvekkeella (katso kuva Queerty-sivustolla).

  Tämä kuva tekee aika selväksi sen, että kyse ei ollut mistään homovastaisesta syrjinnästä. Aivan varmasti Dominicalla tulisi tuomio myös heteroille, jos samalla tavalla harjoittaisivat seksiä julkisesti.

 2. Niko Lipsanen 31.3.2012 klo 13.13:

  Ylempänä jo linkittämässäni Huffington Postin jutussa Dennis Jay Mayer, toinen miehistä, kertoo, etteivät he harrastaneet seksiä, mutta olivat parvekkeella vähissä vaatteissa (partially clothed). Jos nyt julki tullut kuva on aito, niin se osoittaa, että Mayer valehteli. Kuvassa miehet ovat alasti ja harrastavat jotakin, mikä ainakin kovasti näyttää seksiltä.

  Tämä asettaa tietysti uuteen valoon Mayerin kertomuksen myös muilta osin. Jos hänen ei katso tarpeelliseksi pidättäytyä totuuteen omasta toiminnastaan kertoessaan, niin voi hyvinkin olla, että hänen kertomuksensa dominicalaisten hurjistuneesta käyttäytymisestä voivat olla yhtä tekaistuja.

  Se, että oikeudenkäyntiä seuraamaan ja oikeustalon luokse kerääntyi suuri joukko paikallisia, pitää kyllä paikkansa. Siitä raportoitiin dominicalaisissakin uutislähteissä. Voi silti hyvinkin olla, että ihmiset eivät olleet niinkään suuttuneita siitä, että kyseiset miehet olivat homoja, vaan siitä, että he julkeasti harrastivat seksiä paikalla, jonne on hyvät näkymät Dominican pääkaupungin rantakadulta.

  Miesten teostaan saama tuomio oli ainakin minun mielestäni aivan kohtuullinen.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Kaksi homoa tuomittiin sakkoihin Dominicalla

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan