AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Taas uusi Domnik.net-kuvasivusto

10.4.2012 klo 7.03 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Rinkeby, Tukholma

Verkkotunnukseni Domnik.netin sisältö painottuu vahvasti valokuviin. Maantieteilijä kun olen, niin useimmat niistä keskittyvät paikkoihin ja maisemiin.

Nyt olen aloittanut taas uuden kuvasivuston. Tämä ei ole kuitenkaan täysin uusi sivusto, sillä samalla vanhempi Kuva-Aiheita-valokuvablogi lakkaa päivittymästä. Uudella, vielä nimeämättömällä, sivustolla on sama tarkoitus: julkaista kuvasarjoja aiheista, yleensä paikoista, jotka eivät luontevasti istu Domnik.netin muihin kuvasivustoihin.

Yleensä en julkaise sivustoja kovin keskeneräisinä, mutta tällä kertaa teen poikkeuksen. Uudella sivustolla ei ole vielä edes etusivua. Ulkoasun ja toimintojen hiominenkin on kesken. Tarjolla on vasta yksi kuvasarja (Rinkebyn lähiö Tukholmassa), ja sekin vain suomeksi.

En alkanut päivittää vanhaa kuvablogia uudemmaksi, koska halusin tehdä monia teknisiä uudistuksia, jotka onnistuivat paremmin puhtaalta pöydältä. Monet näistä eivät suoraan näy kävijöille, vaan liittyvät sivustojen ylläpitoon.

Muutoksista näkyvin lienee kuvien aiempaa suurempi koko. Suurimman sivun leveys on täysikokoisessa kuvassa nyt 960 pikseliä. Saman muutoksen tein jo jokin aika sitten yksittäisiä kuvia esittelevälle Kuva kerrallaan -sivustolleni.

Mietin, olisiko ollut syytä kasvattaa kuvien kokoa tuostakin yli. Matkakuvasivustoni tilastot kertovat, että alle kymmenesosa sivujen kävijöistä käyttää alle 1280 pikselin levyisiä näyttöjä yleisimmän resoluution ollessa 1366×768 pikseliä. Mobiilikävijöiden osuus on häviävän pieni, kuten valokuvasivustolla voi odottaakin.

Toisaalta leveä näyttö ei välttämättä tarkoita sitä, että sivuille silti olisi niin paljon pikseleitä käytössä. Itsellänikin on Operan ulkoasu kustomoitu siten, että selainpainikkeet ovat näytön vasemmassa ja välilehdet oikeassa reunassa. Nämä kaventavat sivujen näyttämiseen jäävää osuutta. Eikä kaikilla varmastikaan ole koko näyttö koko leveydeltään selaimen käytössä.

Luulenpa siksi, että paras ratkaisu on edelleen jäädä kuvien leveydessä tuonne tuhannen pikselin tuntumaan.

Myös kuvien selailu on muuttunut. Nyt pikkukuvien sijaan indeksisivuilla on keskikokoiset 480 pikseliä leveät kuvat, joita on kuusi per sivu. Näiden avulla kuvat on helppo katsoa läpi: ne ovat ovat riittävän suuria, jotta katsoja saa selvää, mistä kussakin on kyse. Toinen mahdollisuus on selata kuvat isoina klikkailemalla kunkin kuvan sivulta toiselle. Seuraava kuva avautuu kätevästi klikkaamalla kuvan päällä.

Koska sivusto on vielä kesken, niin nyt on hyvä tilaisuus esittää kommentteja ja parannusehdotuksia. Voi olla, että otan niistä joitakin huomioonkin.

Varsinainen syy sivuston julkaisuun keskeneräisenä on se, että lähden tänään Lappiin. En ehtinyt hioa sivuja valmiiksi, mutten toisaalta halunnut viivästyttää julkaisua reissun ylikään.

Yleisesti sivustosta voisi sanoa vielä sen, että vaikka tietysti pyrinkin hyvään tekniseen laatuun, niin sivujen tarkoitus ei edelleenkään ole esitellä valokuvaustaitojani tai tarjota taiteellisia elämyksiä. Tarkoituksena on dokumentoida paikkoja. Siksi myöskään kuvien karsintaa ei ole tehty kovin rankalla kädellä. Tarkoitus ei ole valita nähtäväksi muutamaa onnistuneinta otosta, vaan antaa mahdollisimman kattava esitys siitä, miltä käymissäni paikoissa näyttää.

Huomasin myös, että isommassa koossa leveämpi kuvasuhde näyttää paremmalta kuin pienemmissä kuvissa. Etenkin normaalimuotoisen ja panoraaman väliin jäävä 1:2-kokoinen kuva miellyttää silmääni – semminkin, kun iso osa otoksistani on laajakulmakuvia. Tämän jutun kuva on esimerkki sellaisesta. Pienenä se ei näytä kovin kummalliselta, mutta suurempiin kuviin kuvasuhde sopii.

Nimeäkään en ole sivustolle vielä keksinyt. Nyt siellä lukee otsikkona ”KUVIA PHOTOS”. Tuollailla työnimillä on usein tapana jäädä lopullisiksi. Itse asiassa tämänkin blogin nimi ”Aiheita” on sellainen. Voi olla, että Kuvia Photosille käy samoin. Kertoohan se suomenkieliselle, että sivulla on kuvia. Englannin- tai ranskankielinen kävijä voi sitten ajatella, että ”Kuvia” on vain jokin nimi, joka ei välttämättä tarkoita mitään.

Itse asiassa ”Kuvia” voisi sopia vaikka Nokian kännykkäsarjan nimeksi. Sen sointi on samanlainen kuin sanoissa ”Nokia” ja ”Lumia”, ja se kertoisi myös valmistajan vahvasta painotuksesta kännyköiden valokuvausominaisuuksiin.

Kuvassa on puistoa ja tyhjä vesiallas Rinkebyn lähiön länsiosassa Tukholmassa. Kirjoitan Rinkebyn-retkestä juttua omaan artikkeliinsa.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Taas uusi Domnik.net-kuvasivusto

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan