AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Talvinen ulkoilmajumalanpalvelus Raittijärvellä

5.5.2012 klo 1.14 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit, matkat, paikat, uskonto

sijainnit lappi,

Raittijärvi, Enontekiö

Raittijärvi on pieni, noin kymmenen talon kylä, Käsivarren Lapissa. Erikoiseksi sen tekee se, ettei kylään johda lainkaan tietä. Tiettömiä kyliä löytyy toki saaristosta, mutta mantereen puolella Raittijärvi on ainutlaatuinen. Matkaa Kilpisjärvelle, joka on lähin suurempi kylä, kertyy yli 30 kilometriä.

Kerran vuodessa Enontekiön seurakunta järjestää Raittijärvellä jumalanpalveluksen. Kirkkoa kylässä ei ole, joten palvelus pidetään ulkona. Tänä vuonna messu järjestettiin ensimmäisenä sunnuntaina pääsiäisen jälkeen 15. huhtikuuta. Kilpissafarit järjesti rekikuljetuksen moottorikelkoilla Kilpisjärveltä Raittijärvelle ja takaisin.

Sää oli suotuisa. Menomatkalla oli kirpeä pakkanen, joka tuntui vielä perillä Raittijärvelläkin. Iltapäiväksi sää kuitenkin lauhtui. Taivaalla oli ohutta pilveä, mutta välillä aurinkokin paistoi.

Kuljetus oli hämmentävän edullinen: edestakainen matka maksoi 20 euroa ja hintaan sisältyi lämpöpuku ja muut tarpeelliset kelkkavarusteet. Ilmeisesti seurakunta maksoi kyydistä osan. En usko, että normaalisti kannattaa Kilpissafareilta tai mistään muualtakaan kysellä kyytiä lähellekään tuohon hintaan.

Kelkkamatka kulki hienojen tunturimaisemien halki ja kesti vajaat pari tuntia. Raittijärvelle päästyä ehdimme vähän jaloitella, ja sitten jumalanpalvelus jo alkoikin.

Koska Raittijärvi (Ávžžášjávri) on saamelaiskylä, oli jumalanpalveluksen pääkieli saame (ilmeisesti pohjoissaame). Osa liturgiasta oli kuitenkin myös suomeksi, ja saarna kuultiin molemmilla kielillä.

Virret laulettiin saameksi. Suurin osa laulajista taisi olla suomenkielisiä, mutta saimme lausumisohjeet. Kaksi virsistä oli minulle tuttuja suomeksi, joten niitä laulaessani tiesin jotakuinkin, mitä lauloin. Jumala loi auringon, kuun on hyvinkin tuttu, sillä olihan se meillä yhtenä morsiusmessun virsistä. Siunaa koko maailmaa -virteen oli lisätty yksi säkeistö lisää, jossa ilmeisesti toivottiin siunausta nimenomaan saamelaisille.

Saarnasta vastasi saamelaistyön pastori Erva Niittyvuopio. Aiheena oli kaste. Aluksi hän kertoi valkean juhlapuvun merkityksestä saamelaisille. Se oli mielenkiintoista kulttuuritietoa, mutta ehdin jo mielessäni ihmetellä, että eikö tässä Jeesukseen päästä ollenkaan. Pastori kuitenkin käänsi tuntureiden valkeuden kautta aiheen Kristuksen kirkkauteen, ja niin päästiin itse asiaan.

En enää nyt, lähes kolme viikkoa jumalanpalveluksen jälkeen, muista saarnasta paljoakaan. Heti sen jälkeen minulle kuitenkin jäi tuntuma, että se oli antoisa myös hengellisessä mielessä.

Se, mikä jäi vähän häiritsemään, oli, että kun osa jumalanpalvelusväestä seisoi ja osa istui rekien reunoilla, niin kukaan ei osannut nousta seisomaan oikeissa kohdissa liturgiaa. Kun paikalla taisi olla peräti viisi pappia, niin olisi heistä jonkun voinut asettaa eturiviin istumaan. Näin hän olisi voinut esimerkillään näyttää, missä kohtaa noustaan ylös, jos saamenkielisen liturgian perusteella sen päättelminen oli useimmille osallistujista hankalaa.

Ja olisihan se ollut hienoa, jos sanajumalanpalveluksen sijaan olisi järjestetty messu. Ensi vuonna voisivat kuljettaa myös ehtoollisvälineet mukanaan.

Palveluksen jälkeen tarjolla oli lihakeittoa. Poroa se varmaan oli, kun poronhoitajien kylässä olimme, maukasta ainakin. Taisi maksaa kympin.

Kovin pitkäksi aikaa kylään ei jääty, vaan palattiin rekikyydillä takaisin Kilpisjärvelle. Sanoivat, että lunta oli paikoin vähän tavallista vähemmän, ja siksi rakkoja ylitettäessä kyyti oli välillä kuoppaista. Maisemat olivat kuitenkin hienot myös paluumatkalla.

Laitoin kuvasivuille sarjan valokuvia Raittijärveltä ja sen ympäristöstä. Maisemakuvista osa on otettu kelkan vetämästä liikkuvasta reestä, mikä näky siinä, että esimerkiksi porot eivät ole aivan tarkkoja.

» 30 valokuvaa Raittijärveltä ja sen lähistöltä

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Talvinen ulkoilmajumalanpalvelus Raittijärvellä

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan