AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Groupon-CityDeal on šoppailun Ryanair

20.6.2012 klo 7.07 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus,

Groupon CityDeal

Kimppaostamispalvelu Grouponista otettiin yhteyttä. Tarjosivat lahjakorttia palveluunsa vastineeksi siitä, että kirjoitan kokemuksestani jutun tähän blogiin.

Otin tarjouksen vastaan ja kävin Marin kanssa dim sum -brunssilla. Tällä kertaa kirjoitan itse Grouponista, jota myös nimellä CityDeal välillä kutsutaan.

Grouponin kautta ostamisesta tulee mieleen Ryanair (molempien palveluita olen nyt käyttänyt kerran). Hinnat saattavat olla hyvinkin edullisia, mutta ehdot ja ohjeet on syytä lukea tarkkaan.

Kannattaa katsoa myös se, missä palvelu sijaitsee. Aivan kuten Ryanairkin lentää usein syrjäisille kakkoslentokentille, ovat Grouponinkin tarjousravintolat ja -kaupat välillä jossakin vähän keskustasta sivummalla. Eivät tosin aina.

Kuinka Groupon sitten pystyy myymään tavaroita ja palveluita niin halvalla? Tai itsehän se ei tuotteita myy, vaan toimii välittäjänä palveluntarjoajan ja asiakkaan välissä.

Virallinen selitys on, että kyseessä on kimppaostospalvelu. Kun tarpeeksi moni ostaa tarjotun diilin, kannattaa myyjän tarjota ryhmäalennus. Osassa diilejä onkin vähimmäisraja, jonka verran ostotarjouksia täytyy tulla, että kauppa toteutuu.

Toinen syy kauppiaalle tarjota palveluaan Grouponin kautta on markkinointi. Monet uudet yrittäjät näyttävät käyttävät palvelua näin. Groupon tarjoaa markkinointikanavan: tarjouksen avulla saadaan asiakas kokeilemaan tuotetta.

En ole varma, kuinka hyvin tämä strategia toimii. Voi olla, että Grouponin satunnaiskäyttäjä ehkä jääkin pysyväksi asiakkaaksi. Aktiiviset Groupon-šoppaajat odottavat kuitenkin uusia diilejä uusista paikoista ja jättävät normaalihintaiset tuotteet sikseen.

Kolmas syy voi olla asiakkaiden segmentointi. Kun riittävän moni asiakas ostaa täysihintaisen tuotteen, on usein kannattavaa myydä tuotetta halvemmalla niille, jotka eivät syystä tai toisesta halua täyttä hintaa maksaa. Jotta homma pysyisi kannattavana, on kuitenkin varmistettava, ettei alennusta tarjota väärille asiakkaille (eli heille, jotka maksaisivat myös täyden hinnan).

Ratkaisu tähän on tehdä alennushinnalla ostamisesta hankalampaa. Tuotteistaja Jari Parantainen kirjoitti tästä blogissaan. Sen voi tehdä kupongeilla, hankalilla ehdoilla tai vaikkapa Grouponin kautta. Se, joka haluaa saada halvalla, on valmis näkemään lisävaivan alehinnan eteen.

Tähän viittaa myös se, että usein Groupon-ravintolatarjouksen käyttäminen edellyttää pöytävarausta etukäteen. Sekin on lisävaiva, joka karsii niitä asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan enemmän päästäkseen helpolla.

Ärsyttävin piirre Grouponissa on mainospostin tulva. Onneksi Gmailissa on helppo suodattaa viestit eri tunnisteiden alle. Viesteissä toki on linkki, josta tilauksen voi perua, mutta kun tekee uuden ostoksen sivustolla, niin tulva alkaa uudestaan. Jos ostosivulla on jokin kohta, jonka ruksimalla tarjouspostista voi kieltäytyä, niin se on mennyt minulta ohi.

Kun ymmärtää, mistä on kyse, niin Groupon-CityDeal on varsin toimiva järjestelmä. Lentäähän moni tyytyväisenä Ryanairillakin – minäkin taas heinäkuussa (tyytyväisyydestä tosin en vielä tiedä). Saamani Groupon-lahjakortin olen nyt käyttänyt, mutta jos tulee hyviä diilejä vastaan, niin saatan ostaa uudestaankin.

Sain Grouponilta 25 euron arvoisen lahjakortin. Ostin 16 eurolla dim sum -brunssin (ks. arvostelu) ja 9 eurolla kahvilalahjakortin (ei vielä käytetty). Kuvana tässä artikkelissa on kuvakaappaus Grouponin kotisivuilta.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Groupon-CityDeal on šoppailun Ryanair

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan