AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Elämää ilman jääkaappia

24.9.2012 klo 14.57 | Niko Lipsanen

aiheet ympäristö, kulutus, kuulumiset

Mies baarin jääkaapissa (Huili 4/2012)

”Jääkaapista tuli vasta 1960–1970-lukujen vaihteessa jokaisen suomalaiskodin vakiovaruste”, kertoo elämäntapalehti Huili uusimmassa numerossaan (4/2012). Nykyään jääkaapittomuus on jo niin harvinainen asia, että siitä saa erikoisen jutunaiheen lehteen.

Meillä ei jääkaappia edelleenkään ole, joten niinpä pääsin poseeraamaan kokosivun kuvaan tuohon samaiseen lehteen. Kuvaa varten minut laitettiin tietysti jääkaappiin. Riittävän iso kaappi löytyi Ravintola Molotovista Vaasankadulta. Ihan mukavan vilpoisaa siellä oli poseerata.

Olen kirjoittanut jääkaapittomuudesta tässä blogissa aikaisemminkin. Sitä kautta toimittaja Laura Pörsti minut ilmeisesti löysikin.

Jääkaapittomuus ei ole minulle mikään ideologia. Minulla vain ei ole ollut sellaiselle käyttöä. Ei Marikaan sellaista kovin ole kaivannut, kun muutti toiseksi minun jääkaapittomaan talouteeni. Asiaa auttaa tietysti se, että kumpikaan ei yleensä juo maitoa. Myös se, että kauppa on suhteellisen lähellä, on avuksi. 400 metriä on tosin kantakaupunkiympäristössä aika paljon – etenkin, kun vuoteen 2003 asti kauppamatkani oli kuusi metriä sängystä kassalle.

Toimittaja kertoo, että ”jääkaapittomuus sopii yksinkertaisen elämän ihanteeseen.” Sen hän jättää mainitsematta, että puhuessani yksinkertaisuudesta viittasin nimenomaan kristillisiin arvoihin. Jeesus kehottaa seuraajiaan yksinkertaiseen elämään.

En tietystikään tarkoita, että jokaisen kristityn pitäisi elää ilman kylmälaitteita. Kukin hakekoon yksinkertaisuutta ja maallisesta turhuudesta luopuumista omilla tavoillaan.

Meidänkin pitää kohta etsiä muita tapoja, sillä jääkaapiton elämänvaihe alkaa olla lopuillaan. Putkiremontin päälle olemme laittamassa asunnon keittiönkin uusiksi, ja sinne on jo tilattu uusi minikeittiö. Varustukseen kuuluu myös jääkaappi, eikä se keittiön pienuudesta huolimatta ole edes aivan mini. Sata litraa kylmätilaa on vähän turhan paljon.

Tavoitteena kuitenkin on, ettei tuleva jääkaappimme olisi kovin usein päällä. Saa nähdä, kuinka hyvin siinä onnistumme.

Kuvassa on Huili-lehden 4/2012 aukeama, jolla juttu minun ja vaimoni jääkaapittomasta elämästä on. Aukeaman vasemmassa laidassa näkyvän kuvan minusta baarin jääkaapissa on ottanut valokuvaaja Jussi Puikkonen.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. Laura Pörsti 9.1.2013 klo 16.00:

    Löysinpä tänne vasta nyt. Hyviä täydennyksiä juttuun! Kiinnostaisi kovasti, miten elämä on muuttunut jääkaapin tultua taloon.

  2. Niko Lipsanen 9.1.2013 klo 16.20:

    Jääkaappi on tullut taloon, mutta seisoo edelleen pahvilaatikossa avaamattomana. Ei sitä talvella tarvitse, koska oven välissä on riittävästi kylmää muutenkin.

    Voi olla, ettei se jääkaappi tänne varsinaiseen asuntoon jatkossakaan tule käyttöön. Olemme laajentaneet elintilaamme vuokraamalla työhuoneen jonkin matkan päästä, ja saattaa olla, että minikeittiö jääkaappeineen päätyykin sinne. Varmaa se ei tosin vielä ole.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Elämää ilman jääkaappia

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan