AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

HSL:n hinnoittelu sorsii joukkoliikenteen satunnaiskäyttäjää

31.10.2012 klo 7.04 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus, yhteiskunta,

sijainnit helsinki,

Helsingin sisäisen liikenteen bussi risteyksessä

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) suosii lippujensa hinnoittelussa kausilipulla matkustavia. Tämä on tietoinen valinta, ja varmasti pitkälti ihan hyvä sellainen. Suosiminen on kuitenkin viety niin pitkälle, että se jo suorastaan rankaisee satunnaisempaa matkustajaa.

Paitsi, että kausilipun käyttäjä saa matkustaa (vähän ostamansa kauden pituudesta riippuen) Helsingissä reippaasti yli vuorokauden samalla hinnalla kuin arvolla maksaja tunnin, joutuu arvo- tai kertalipun käyttäjä myös maksamaan lisämaksun liikennevälineiden myöhästelystä. Tämä ei enää missään nimessä ole kohtuullista.

Aloitetaan hinnoittelusta. Helsingin sisäinen 30 päivän kausilippu maksaa 44 euroa, eli 1,47 euroa päivää kohden. Jos matkakortilla onkin kauden sijaan arvoa, joutuu jo yhdestä, tunnin vaihtoon oikeuttavasta, matkasta maksamaan selvästi enemmän: 1,84 euroa.

Ymmärrän kyllä, että kuljettajalta ostettu kertalippu on kallis. Onhan siitä työtä, ja se hidastaa liikennettä. Automaatitkin tarvitsevat huoltoa ja ylläpitoa, joten saa niistäkin ostettu kertalippu vähän enemmän maksaa. Mutta miksi matkakortilta arvona maksettava kertalippu on niin suhteettoman kallis verrattuna kausilippuun? Samasta matkakortista kuitenkin on kyse, eikä siitä luulisi HSL:lle kovin olevan lisäkustannuksia, jos joku maksaakin arvolla, eikä kaudella.

Bussit myöhässä, asiakas maksaa

Toinen epäkohta on se, että kerta- tai arvolipun käyttäjä joutuu usein maksamaan lisämaksun, jos kulkuväline on myöhässä. Itsellenikin kävi näin viime lauantaina.

Olin vaihtamassa Kampissa Helsingin bussiin 14. Vaihtomarginaalia arvioaikataulun ajankohtaan oli kuusi minuuttia, mutta se ei riittänyt. Bussin tullessa vaihto oli jo mennyt umpeen, joten jouduin ostamaan uuden lipun. Kuskin kanssa en asiaa alkanut puimaan, sillä en halunnut myöhästyttää bussia enempää. Tällaisten asioiden pitäisi hoitua automaattisesti.

Busseissa on gps-järjestelmät, jotka tietävät, millä pysäkillä bussi milloinkin on. Myös aikataulutieto on samassa järjestelmässä, kuten pysäkkien aikataulunäytöistä tiedämme. Jos HSL olisi yhtään kiinnostunut arvolippulaisten matkustamisesta, ei luulisi olevan vaikea koodata järjestelmään, että umpeutunut lippu kelpaa vaihtoon, jos se oli voimassa silloin, kun bussin (tai mistä välineestä onkaan kyse) piti olla pysäkillä.

Toinen tilanne on sitten se, jos myöhästyy jatkoyhteydestä, koska edellinen yhteys oli myöhässä. Tämän voisi ratkaista esimerkiksi antamalla arvolipulle automaattisesti puoli tuntia lisäaikaa viiden minuutin myöhästymisestä ja tunnin kymmenestä minuutista. Jossakin syrjemmällä vuorovälit ovat sen verran pitkiä, ettei puoli tuntia tai tuntikaan aina riitä, mutta olisi tuossa kuitenkin jo yritystä.

Hinnoittelu syö kävelyä ja pyöräilyä

Päivittäinen liikkumiseni hoituu pääasiassa kävellen. Moni muu liikkuu useimmat matkansa pyörällä. Kuitenkin, jos satunnaisesti tarvitsee HSL-alueen joukkoliikennettä, niin kustannukset lähenevät äkkiä kausilipun hintaa. Itsekin, jos tiedän etukäteen tulossa olevan tavallista enemmän bussi- tai raitiovaunumatkoja, ostan kautta. Silloin tulee mentyä HSL:n kyydissä nekin matkat, jotka tavallisesti kävelisin. Varmasti monelle pyöräilijälle käy samoin.

Ei ole optimaalista, että joukkoliikenne kilpailee näin voimakkaasti kävelyn ja pyöräilyn kanssa.

Päivälippu takaisin?

Yksi kompromissiratkaisu voisi olla se, että palautettaisiin lippuvalikoimaan aiemmin käytössä ollut halvempi, ruuhka-aikojen välillä kelpaava päivälippu. Sen luulisi olevan kaikkien osapuolten etu: aikatauluissa joustamaan kykenevät pääsisivät vähän halvemmalla, ja ruuhka-aikojen kuormitus kevenisi kun osa matkustaisi halvempaan aikaan. Yksinkertaisuuden vuoksi halvemman hinnan voisi rajoittaa matkakortilla maksaviin.

Kaikille tämä ratkaisu ei toisi helpotusta, sillä moni satunnaiskäyttäjäkin joutuu välillä matkustamaan ruuhka-aikaan. Olisi se silti ratkaisuna parempi kuin ei mitään.

Kuvassa Helsingin Bussiliikenteen (HelB) operoima bussi 75 kääntyy Hämeentielle matkallaan kohti Rautatientoria. Otin kuvan 15.5.2011.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Jyri Väätäinen 19.9.2016 klo 18.24:

    Todella hyvä minusta, ainakin ulkopaikkakuntalaisena, joukkoliikenteen toimivuus. Mahtavinta oli kännykkämaksaminen, mutta siitä 2.90 euron hinnasta DNA toki otti oman 10 prosentin siivun. Helppoudesta joutui siis maksamaan enemmän kuskilippuun verrattuna. Muutama matka kaverin kanssa hoitui mukavasti viikonlopun aikana.

    Ruuhka-aikaan en oikein päässyt matkustelemaan, joten siitä ei ole tietoa, ainakin kello 14 eräs bussi Ruskeasuosta oli lähes tyhjä koko matkan. Tampereella joukkoliikenne on minusta paljon kalliimpaa ja toimii paljon huonommin. Esimerkiksi monilla linjoilla ei pääse yön pimeinä tunteina kulkemaan.

    Oma bussi lähtee Tampereelta kello 23 eli ei yöaikaan pääse joukkoliikennettä käyttämään ja on turvauduttava taksiin tai omaan pyörään. Mielestäni ainakin Tampereen hintoihin nähden Helsingissä matkailu oli halpaa. Täällä kertalippu kuskilta ostettuna maksaa jo kolmisen euroa ja kallistuu sitä mukaan mitä pidemmälle matkaa (eri vyöhykkeet). Peruslippu käsittää kahdet vyöhykkeet eli lähennä Tampereen kaupungin ja osan kehyskunnista.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : HSL:n hinnoittelu sorsii joukkoliikenteen satunnaiskäyttäjää

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan