AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

16.10.2012 klo 5.15 | Niko Lipsanen

aiheet yhteiskunta,

Äänestyslippu

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna keskiviikkona 17.10. ja päättyy ensi tiistaina 23.10.2012. Ulkomailla ennakkoäänestys päättyy jo lauantaina 20.10. (ulkomailla monessa äänestyspisteessä äänestysaika on lyhyempikin, kannattaa tarkistaa aukiolot oikeusministeriön vaalisivuilta).

Mainittakoon myös, että äänestää saa vain kerran – joko ennakkoon tai varsinaisena äänestyspäivänä. Useimmille tämä lienee selvä asia, mutta välillä vaalisunnuntain äänestyspaikoille ilmestyy halukkaita äänestäjiä, jotka ovat luulleet ennakkoäänestyksen olevan vain harjoituskierros, jonka perusteella laaditaan gallupit tai jotain.

Näin ei siis ole. Jos äänestää ennakkoon, niin varsinaisena vaalipäivänä ei uurnalle ole asiaa.

Monet ehdokkaat kehottavat kannattajiaan äänestämään heti, kun se on mahdollista, ettei asia vain pääse unohtumaan tai mieli muuttumaan. Itselläni on kuitenkin on ollut tapana jättää äänestäminen varsinaiseen vaalipäivään, jos ei ole ollut erityistä syytä äänestää ennakkoon. Paitsi, että se on omalla tavallaan juhlavampaa, on se myös valtiolle taloudellisempaa ja ympäristölle vähemmän kuormittavaa, kun ei tarvitse pelailla ennakkoäänestyskuorien kanssa. Varsinaisena vaalipäivänä äänen saa tiputtaa suoraan vaaliuurnaan.

Lienee paikallaan jälleen kerran muistuttaa, että nyt käytävät vaalit ovat nimeltään kunnallisvaalit eivätkä kuntavaalit, kuten jotkut kielirajoitteiset sanovat. Olen kirjoittanut tästä jo aiemminkin. Lyhyempi muoto on yleistynyt, sillä sitä tuputtaa muun muassa pian verovaroin ylläpidettävä Yleisradio. Oikeusministeriön käyttämä virallinen muoto on kuitenkin suomenkieliseen ilmaisuun paremmin sopiva ”kunnallisvaalit”.

Nettihauissa tilanne on kaksijakoinen. Toisaalta Google löytää ”kuntavaaleilla” yli kolme miljoonaa osumaa, kun ”kunnallisvaalit” saa tyytyä reiluun miljoonaan. Google Trends kertoo kuitenkin, että kansa googlettaa edelleen ”kunnallisvaaleja” (ks. kaavio alla). Tämä on hyvä ehdokkaidenkin muistaa, kun miettivät, mitä sanaa käyttävät.

Jos trendiä katsoo pidemmällä aikavälillä, niin kahdeksan vuoden takaisiin kunnallisvaaleihin verrattuna lyhyempi muoto vaalien nimestä on yleistynyt reilusti. Edellisiin, neljän vuoden takaisiin, vaaleihin verrattuna muutosta ei kuitenkaan ole juuri tapahtunut. Tilanne on vakiintunut siten, että suomenkielinen hakusana on suosioltaan noin kaksinkertainen kökkökieliseen verrattuna.

Mitä tahansa nimitystä vaaleista sitten käyttääkin, niin olennaisinta on käydä äänestämässä. Huomisesta alkaen se on mahdollista ennakkoon, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28.10. (jolloin myös käännetään kellot normaali- eli talviaikaan).

Kuvassa on eduskuntavaalien 2011 äänestyslippu. Tuolloin kävin poikkeuksellisesti äänestämässä ennakkoon.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 25.10.2012 klo 14.10:

    Mihinkäs tuosta Googlen kaaviosta on kuntavaalit-hakusana tippunut? Olisi näköjään pitänyt ottaa kuvakaappaus eikä upottaa valmista palikkaa.

    Vai onko ”kuntavaalien” suhteellinen osuus tippunut jo niin pieneksi, ettei se enää näy koko kaaviossa? Tuskin sentään.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan