AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Miksi ruotsinlaivat eivät mene Paldiskin kautta?

19.11.2012 klo 6.28 | Niko Lipsanen

aiheet matkat,

sijainnit ahvenanmaa, ruotsi, viro,

Viking Mariellan keula

Kävin viikko sitten taas risteilemässä Ruotsissa (oheinen kuva on vanhempi, ei sentään vielä ollut jäätä meressä). Ahvenanmaan-kierroksen takia aika perillä vain jää kovin niukaksi. Ja vielä niukemmaksi se jää, kun Viking Line säästää polttoainetta ajamalla talviaikaan hitaammin.

Ahvenanmaalla käynti on Helsingin ja Tukholman väliä kulkevien laivojen ohjelmassa vain siksi, että siellä pysähtymällä laivat saavat mahdollisuuden verovapaaseen myyntiin, mitä EU:n sisäisessä liikenteessä ei muutoin olisi. Kauppa ei kuitenkaan käy samaan tahtiin kuin Tallinnan-liikenteessä, sillä matkustajalle verovapaus ei näy halvempina hintoina. Ja verovapauden myötä voimassa ovat myös vanhat rajoitukset litrasta viinaa, kahdesta viiniä ja mitä niitä nyt onkaan.

Entä jos laivat pysähtyisivätkin Maarianhaminan sijaan Paldiskissa? Matkassa siinä ei tosin paljon säästä. En ole ihan varma, mitä reittejä laivat merellä käyttävät, mutta eri vaihtoehtoja tutkailemalla sain Paldiskille etua vain muutamasta kilometristä kymmeniseen. Saaristossa puikkelehtiminen kuitenkin vähenisi, minkä luulisi olevan etu senkin.

Laivayhtiön kannalta Paldiskin-reitti olisi ikävä siinä mielessä, että täysi verovapaus vaihtuisi mataliin virolaisiin veroihin. Koska hinnoissa ei juuri ole nostovaraa, katteet tippuisivat. Myymälän puolella tämän luulisi kuitenkin kompensoituvan sillä, että myös tuontirajoitukset poistuisivat. Juomia saisi laivoilta tuoda Tallinnan-risteilyjen tapaan niin paljon kuin jaksaisi kuljettaa.

Toisin kuin Tallinnan-reitillä, laivayhtiöiden ei tarvitsisi kilpailla edes maissa sijaitsevien kauppojen kanssa, koska suurin osa matkustajista tuskin olisi pysähdyksestä huolimatta menossa Paldiskiin tai tulossa sieltä.

Viking Linelle pysähdys Paldiskissa voisi olla houkutteleva siksikin, että yhtiö pääsisi käytännössä ilman investointeja mukaan myös Ruotsin ja Viron väliseen liikenteeseen – olkoonkin, ettei yöpysähdys Paldiskissa välttämättä olisi erityisen houkutteleva kovin laajojen matkustajajoukkojen kannalta.

Vikingin omistajien ahvenanmaalaisuus tuskin reittimuutoksia haittaisi. Eihän Ahvenanmaalla käyty silloinkaan pyörähtämässä, kun se ei ollut tax-free-edun saamiseksi välttämätön. Tallink Silja taas on valmiiksi virolainen varustamo, joten sillä ei ole sitäkään vähää painolastia estämässä reittimuutosta.

Kuunvaihteessa uutisissa kerrottiin, että Viking Line olisi aikeissa siirtää Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivän Viking XPRS:n Viron lipun alle IL 30.10.12). Tällä tavoiteltaisiin säästöjä henkilöstömenoissa. Viron palkkataso on huomattavasti Suomea alhaisempi. Pysähdys Paldiskissa mahdollistaisi saman ratkaisun myös Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä. Aikamoinen meteli siitä tosin voisi syntyä, ainakin hetkeksi.

Matkustajien kannalta Paldiskin kautta kulkevan reitin luulisi olevan houkuttelevampi tuontirajoitusten poistumisen takia. Voisi tehdä ostoksia Viron-laivojen tapaan, vaikka kävisikin Ruotsissa. Jos tämä nostaisi reitin suosiota, niin luulisi sen kompensoivan varustamoille sitä, että täysi verovapaus menetettäisiinkin.

Kartta: Helsinki-Paldiski/Maarianhamina-Tukholma

Valokuvassa on Viking Mariellan keula ja jääsohjoista merta Helsingin Eteläsatamassa. Karttaan olen piirtänyt nykyisen ja vaihtoehtoisen reitin Googlen etäisyydenmittaustyökalun avulla (en tiedä, ovatko nuo juuri ne reitit, joita laivat merellä käyttävät tai käyttäisivät, mutta antavat suuntaa kuitenkin).

4 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 19.11.2012 klo 10.01:

  Toinen vaihtoehto olisi, että varustamot rakentaisivat yhteistyössä laiturin jollekin Ahvenanmaan ulkosaarelle. Verovapausedut tulisivat hyödynnettyä, mutta aikaa ja polttoainetta vievä Maarianhaminan kierros jäisi pois. Esimerkiksi Lågskärin majakkasaari näyttäisi olevan hyvin reitillä.

 2. Larko 19.11.2012 klo 23.11:

  Erinomainen ehdotus! Täältä on jo reittiliikennettä Hankoon ja Kapellskäriin (molemmat rantautuvat melkein ikkunani alla) joten satamakapasiteetin taakse asia ei jää seisomaan.

  Itse olen joskus huvikseni mietiskellyt hiukan samansuuntaisia ajatuksia, mutta sillä erolla, että minun ajatuksissani on kummitellut (tällä hetkellä epärealistinen) haave houkutella turisteja Suomesta ja Ruotsista kaupunkiimme. Tiedänhän minä, ettei siitä voi mitään laajamittaista businestä kehittää eikä ole tarkoituskaan.

  Minun ajatustani voitaisiin mainiosti toteuttaa aluksi niiden kahden linjan puitteissa, jotka jo nyt tänne liikennöivät. Jos siitä tulisi jotain mainittavaa, saattaisi asia kehittyä ja Helsinki-Paldiski-Tukholma voisi olla siinä yhtenä vaihtoehtona. Se edellyttäisi kylläkin investointeja matkailun infraan. Olen nimittäin aika lailla sitä mieltä, että pysähtyminen pelkän pysähtymisen vuoksi ei riitä vaan muitakin virityksiä tarvitaan.

  Vodkaturismikohdetta Paldiskista ei tule (Tallinnaan on helpompi matkustaa) emmekä sitä haluakaan. Täällä olisi sen sijaan runsaasti mielenkiintoista nähtävää niille, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita. Pienimuotoinenkin luonto- ja kulttuuriturismi olisi pienen kaupungin elinkeinoelämälle ja asukkaillle erittäin positiivinen asia.

 3. Niko L. 20.11.2012 klo 17.23:

  Arvelinkin, että sinä saattaisit tarttua tähän ehdotukseen. Kauheasti tuo ei varmaankaan lisää toisi matkustajia Paldiskiin. Eihän Maarianhaminaankaan jää matkustajia Helsingin-laivoilta kuin muutama per laiva (kerran olen siellä jäänyt ja kerran noussut kyytiin ja silloin ei ainakaan ollut enempää, vaikka oli kesän turismikausi menossa).

  Nostaisi se kuitenkin Paldiskin tunnettavuutta ja sitä kautta voisi houkutella sinne lisää kävijöitä. En ole itsekään siellä koskaan käynyt, mutta pitäisi varmaan joskus käydä.

 4. Larko 21.11.2012 klo 0.38:

  Jos haluat tehdä rengasmatkan, niin tarjolla olisi laiva-juna-laiva-juna -yhdistelmä reitillä Helsinki-Tallinna-Paldiski-Hanko-Helsinki. Täkäläisillä paikallisjunareiteillä on tosin menossa mittava rataremontti, josta syystä liikenne on tällä hetkellä jokseenkin sekaisin. Ensimmäinen Stadtlerilta tilatuista hienoista eurojunista on kuitenkin jo saapunut ja noin vuoden kuluttua pitäisi matkustettaman sellaisissa junissa, joita Suomessakaan ei ole ja sellaisella nopeudella, että uskon jos näen :-P

  Tuo haaveilemani pienimuotoinen matkailuprojekti on tosin hiukan eri asia kuin se, mistä kirjoitit, mutta kyllä ne toisiaan tukisivat. Tuosta omasta ideastani olen muuten puhunut kaupunginjohtajalle, mutta taisin tehdä sen vähän liian aikaisin. Ensi vuonna saattaa kiinnostaa enemmän, kun täällä on kunnallisvaalit.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Miksi ruotsinlaivat eivät mene Paldiskin kautta?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan