AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Ei nimi vuorta pahenna

12.12.2012 klo 17.56 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit, paikat, yhteiskunta

sijainnit dominica, karibia,

Colihaut ja Morne Diablotins

Dominican korkein vuori on 1447 metriä korkea Morne Diablotins. Jonkin matkaa siitä pohjoiseen sijaitsee matalampi, mutta jyrkkäpiirteinen, 861 metriä korkea Morne aux Diables.

Molemmat ovat tuliperäisiä vuoria, mutta paholaismaiset nimet eivät juonna juurtaan niiden syöksemiin tuleen ja tulikiviin. Itse asiassa kumpikaan niistä ei ole historiallisella ajalla purkautunut tai osoittanut elonmerkkejä historiallisella ajalla. Morne aux Diablesin pohjoisreunalta tosin löytyy kylmiä rikkilähteitä.

Nimiään vuoret eivät kuitenkaan ole saaneet sen enempää paholaisista kuin rikkilähteistäkään, vaan lintujen mukaan. Vuorten rinteillä on aikaisemmin pesinyt nykyisin jo kovin harvinaiseksi käynyt karibianviistäjä (Black-capped Petrel, Pterodroma hasitata). Linnun kansanomainen nimi on diablotin eli pikkupiru.

Karibianviistäjä lienee saanut paholaiseen viittaavan nimensä omalaatuisen öisen soidinkutsunsa vuoksi. Ehkä myös musta väri nokassa, päälaella ja siipien reunoissa on vaikuttanut.

Dominicalla on aina silloin tällöin ollut puhetta, että vuorten nimet pitäisi muuttaa. Dominicalla kristinusko on yhä voimissaan, ja joistakin paikallisista on huolestuttavaa asua paholaisenvuorten juurella. Monet dominicalaisetkaan eivät tiedä, että nimet tulevat linnuista (kyseisiä lintuja kun ei Dominicalla enää ole). Ja vaikka tulisivatkin, niin linnuthan on kuitenkin nimetty paholaisen mukaan.

Toiset ovat huolestuneempia siitä, että pelottavat nimet säikyttävät turistit pois. Ehkä Dominican maltillinen suosio matkakohteena ei johdukaan hiekkarantojen, hotellien ja kansainvälisen lentokentän puutteesta vaan siitä, että vuorten nimet ovat paholaismaisia. Turistit katsovat Wikipediasta Dominica-sivun ja huomaavat, että maan korkein vuori on nimetty pienten pirujen mukaan. Kuka nyt sellaiseen paikkaan matkustaisi?

Tuumasta on nyt ryhdytty toimeen, ja maan Labour-hallituksen asettama erikoiskomitea on tehnyt ehdotuksen uusiksi nimiksi. Morne Diablotinsin nimi olisi jatkossa Morne Santé ja Morne aux Diables taas saisi kantaa nimeä Morne Lapé (DNO 11.12.12).

Nimet ovat juuri sen kuuloisia, että ne on keksinyt komitea. Kun nimet eivät ole juurevia paikallisnimiä vaan komiteamietinnön tuloksia, niin silloin päädytään juuri tuollaisiin mitäänsanomattomiin latteuksiin.

Ensimmäisen nimistä ranskantaitoiset ja varmaan monet muutkin tunnistavat heti Terveydenvuoreksi. Kuka nyt voisi olla eri mieltä siitä, että terveys on hyvä asia? Juuri siksi sellainen kuulostaa niin hyvältä komitean mielestä.

Toinen nimi ei ehkä avaudu kaikille. Se ei tule siitä, että vuoren pelättäisiin kaatuvan lappeelleen, vaikka niin itse asiassa vähän pelätäänkin (katso aiempi bloggaukseni). Sen sijaan nimen kirjoitusasu johtuu siitä, että Dominicalla puhuttua kreoliranskaa kirjoitetaan suunnilleen niin kuin sitä äännetäänkin. Lisäksi etenkin lyhyemmissä sanoissa on usein tapana ottaa artikkeli mukaan osaksi itse sanaa.

Morne Lapé olisikin standardiranskaksi Montagne La Paix eli Rauhanvuori. Terveydenvuori ja Rauhanvuori: kyllä turistit kohta varmasti rynnivät Dominicalle.

Vähän vastaava idea oli joskus aikaisemmin ilmassa, kun haluttiin muuttaa Dominican nimeksi Nature Island. Nykyisessä nimessä kun on se ongelma, että turhan useasti kuulija tai lukija luulee Dominican nimeen törmätessään, että kyse olisi Dominikaanisesta tasavallasta. Ei ole.

Luontosaari-ehdotus ei onneksi edennyt sen pidemmälle, mutta vuorten nimien vaihtamisesta hallitus on jo tehnyt päätöksen. Dominicalaiset ovat ainakin nettikeskustelun perusteella jakaantuneet kovasti puolesta ja vastaan.

Edellä linkitetyn uutisen kommenttiketjussa oli yksi varsin mielenkiintoinen ehdotus. Välillä on ollut puhetta, että Dominican nimi muutettaisiin takaisin kalinagokieliseen muotoonsa Waitikubuli. Ehdotus ei ole kuitenkaan edennyt, koska nimen on arveltu olevan liian vaikea turistien hahmottaa. Entä jos annettaisiin saaren korkeimmalle vuorelle? Morne Diablotins olisikin jatkossa Morne Waitikubuli.

Jos vuorten nimiä lähdetään muuttamaan, niin tämä olisi mielestäni huomattavasti juurevampi kuin löperöt terveyden- ja rauhanvuoret. Nimen merkityskin on jotakin suunnilleen, että ”pitkä on hänen vartalonsa” (Tall is Her Body). Sopisihan se hyvin korkealle vuorelle siinä missä saarellekin?

Onhan se kieltämättä vähän torttua tortun päälle, että saarella on vierekkäin kaksi melkein samannimistä vuorta. Jos saaren korkein vuori saisi nimensä saarelta itseltään, niin ehkä sen matalamman voisi säilyttää lintujen mukaan nimettynä?

Portsmouth ja Morne aux Diables

Ylemmässä kuvassa on Colihaut’n kylä taustallaan Morne Diablotins (tuleva Terveydenvuori). Otin kuvan 21.11.2007. Alemmassa kuvassa (yllä) on Portsmouthin kaupunki ja Morne aux Diables (tuleva Rauhanvuori). Otin kuvan keväällä 1999.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 12.12.2012 klo 18.20:

    Myös Jonathan Bellot on kirjoittanut aiheesta:

    Renaming the Mountains Is an Attack on Reason

    Hän jäljittää nimenvaihto-operaation evankelistaan nimeltä Peter R. Augustine. Tämä on kuulemma sanonut pitävänsä ironisena sitä, että Herran mukaan nimetyn saaren korkeimmat huiput on nimetty Paholaisen mukaan (matalampi Morne aux Diables ei tosin kuulu korkeimpien vuorenhuippujen joukkoon Dominicalla).

    Sillä, että Dominica on nimetty Herran mukaan, hän viitannee siihen, että Kolumbuksen Dominicalle antama latinankielinen nimi tarkoittaa sunnuntaita.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Ei nimi vuorta pahenna

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan