AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Helsingin raitiovaunukartat 2013

22.1.2013 klo 6.56 | Niko Lipsanen

aiheet web,

sijainnit helsinki,

Helsingin raitiovaunukartta 2013

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014

Uusi vuosi on tuonut jälleen joitakin pieniä muutoksia Helsingin raitiovaunulinjoihin. On siis syytä päivittää myös niitä kuvaavat kartat.

Samat kartat löytyvät pdf-tiedostoina myös HSL:n sivuilta, mutta laitan ne tänne näkyville myös kuvatiedostoina. HSL ei jostakin syystä sellaista vaihtoehtoa tarjoa, vaikka ainakin omista kävijätilastoistani huomaan, että sellaisiakin haetaan.

Reittimuutoksia on tapahtunut lähinnä Jätkäsaaren liikenteessä. Raitiovaunu 9:n päätepysäkki siirtyi Kolmikulmasta Länsiterminaaliin elokuussa 2012. Aiemmin tässä kuussa terminaalille alkoi liikennöidä myös raitiovaunu 6:n jatkettu versio 6T, tosin vain viikonloppuisin matkustajalauttojen lähtö- ja tuloaikoina.

Isomman myllerryksen ovat kokeneet kantakaupungin bussilinjat, joista keskustan raitiovaunukartalle on merkitty linjat 15, 17 ja 24.

Helsingin raitiovaunut sekä bussilinjat 15, 17 ja 24
Helsingin raitiovaunut sekä osa kantakaupungin busseista (klikkaa suuremmaksi)

Karttoja on viime vuosina julkaistu kaksin kappalein. Tämä toinen, kaaviomaisempi, minut alunperin innosti näistä kartoista kirjoittamaan. Siihen on linjamuutosten lisäksi tällä kertaa tehty joitakin tyylimuutoksia.

Helsingin raitiolinjat
Helsingin raitiolinjat 2013 (kaavio, klikkaa suuremmaksi)

Kaaviota on muokattu entistä karttamaisemmaksi. Siihen on merkitty vesistöjä sekä rautatiet, ja nämä ovatkin ihan hyvin muutoksia. Rautatiet olisi voinut tosin merkitä esimerkiksi haalealla harmaalla, jotta ne jäisivät paremmin muun karttasisällön taustalle.

Huono muutos on kuitenkin se, että on luovuttu linjojen piirtämisestä vain vaakaan ja pystyyn sekä 45 asteen kulmaan. Linjojen reitit on pyritty piirtämään karttamaisemmin, mikä heikentää kuvan lukemista kaaviona. On vaikea nähdä ratkaisulle perusteluita, koska karttamaiseen realistisuuteen linjojen sijainneissa ei kuitenkaan päästä. Miksi tehdä sekava yhdistelmä, jossa ei ole sen enempää kartan kuin kaavionkaan hyviä puolia?

Hyvä muutos taas on, että harvemmin liikennöidyt reitit 1, 1A ja 6T on merkitty muista linjoista erottuvalla reunustetulla katkoviivalla. Valittu kuvio muistuttaa kuitenkin harmillisen paljon sitä, mikä on valittu myös rautateiden esittämiseen.

Entä ymmärtääkö kukaan, joka ei asiaa valmiiksi tiedä, että 3B:stä ja 3T:stä toisiinsa osoittavat nuolet tarkoittavat samojen raitiovaunujen jatkavan matkaansa vain linjakilpiä vaihtaen? Luulenpa, että aika moni Helsingin raitiolinjojen erikoisuuksia tuntematon luulee, että Olympiaterminaalilla ja Eläintarhassa pitää vaihtaa raitiovaunua, jos tekee mieli jatkaa matkaa.

Entä kuinka kauan on syytä jatkaa sekä raitiovaunukartan että raitiolinjakaavion julkaisemista? Olisiko selkeämpää, jos linjat esitettäisiin yhdenmukaisesti ainoastaan toisessa muodossa?

Tässä artikkelissa esitetyt kartat ovat peräisin HSL:n julkaisemasta aineistosta.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2013 : Helsingin raitiovaunukartat 2013

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan