AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Syitä mennä tai olla menemättä Saint Lucialle

22.2.2013 klo 7.22 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit, matkat, paikat

sijainnit karibia, saint-lucia,

Saint Lucian lippu

Tänään on Saint Lucian itsenäisyyspäivä. Se ei ehkä ole syy mennä tai olla menemättä tälle Martiniquen ja Saint Vincentin välissä sijaitsevalle saarelle, mutta se on hyvä syy valita Saint Lucia blogimerkinnän aiheeksi juuri tänään.

Suhteeni Saint Luciaan on ristiriitainen. Toisaalta se on jäänyt mieleeni Itä-Karibian saarten joukossa vähän tasapaksuna, ehkä jopa tylsänäkin. Toisaalta voin kuitenkin hyvin mielin suositella sitä kohteeksi, jos aikoo tuolla suunnalla vierailla.

Saint Lucia oli monen muun alueen saaren tavoin välillä Ranskan, välillä Iso-Britannian, siirtomaa, kunnes itsenäistyi jälkimmäisestä tasan 34 vuotta sitten. Molemmat siirtomaaisännät jättivät jälkensä kulttuuriin. Englanti on virallinen kieli, mutta ranskan, länsiafrikkalaisten kielten ja kalinagon sekoituksena syntynyt paikallinen kreoli on yleinen puhekieli.

Historiastaan johtuen Saint Lucia ei ole yhtä brittiläinen kuin Barbados eikä toisaalta samalla lailla ranskalainen kuin Martinique tai Guadeloupe. Saaren asukkaista valtaosa on Afrikasta tuotujen orjien jälkeläisiä, mutta kulttuurissa näkyy myös siirtomaaisäntien vaikutus sekä vivahteita aikaisemmasta kalinagointiaanien kulttuurista. Mukana on suurin osa niistä elementeistä, joista Itä-Karibialla useimpien muidenkin saarten kulttuuri rakentuu.

Saint Lucia
Saint Lucian Karibianmeren puoleista rannikkoa saaren pohjoisosissa.

Saint Lucia on monessa muussakin mielessä tasapainoinen yhdistelmä siitä, mitä Itä-Karibia on. Siellä on hienoja hiekkarantoja, mutta se ei pärjää niissä Barbadokselle tai Antigualle. Siellä on sademetsää ja vuoria, mutta luontokohteena se ei silti ole yhtä alkuperäinen kuin Dominica. Saint Lucian drive in -tulivuori on helposti saavutettava, mutta häviää vaikuttavuudessaan niin Saint Vincentin ja Guadeloupen Soufrière-vuorille kuin Dominican kiehuvalle järvellekin.

Saint Lucia ei myöskään ole samanlainen massaturismikohde kuin Barbados tai Antigua, tai edes Martinique, mutta kuitenkin huomattavasti enemmän turistien kansoittama kuin Dominica tai Saint Vincentin pääsaari.

Yhteenvetona voi sanoa, että Saint Lucia on erinomainen kohde, jos aikoo vierailla Itä-Karibialla vain yhdellä saarella. Se ei ole missään asiassa saariryhmän ykkönen, mutta toisaalta sieltä löytyy sopivasti vähän kaikkea. Toisaalta, jos aikoo kierrellä ympäri Itä-Karibiaa eikä ihan jokaiselle saarelle ehdi, niin Saint Lucian voi mielestäni aivan hyvin jättää väliin.

Toisaalta, ehkä minunkin pitäisi antaa Saint Lucialle vielä uusi mahdollisuus. Olen vieraillut saarella vain kerran, ja siitä on aikaa jo 14 vuotta.

Ylemmässä kuvassa on itsenäisyyspäivän kunniaksi Saint Lucian lippu (lähde). Artikkelin keskellä on kuva saaren luoteisrannikolta. Se on osa matkakuviani talvelta 1999.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2013 : Syitä mennä tai olla menemättä Saint Lucialle

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan