AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

HSL:n Oma matkakortti -palvelu ei pärjää Tallinnalle

15.4.2013 klo 14.54 | Niko Lipsanen

aiheet web, yhteiskunta,

sijainnit helsinki, viro,

Bussipysäkki Kampissa

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) on avannut uuden Oma matkakortti -verkkopalvelun, jossa voi muun muassa tarkistaa matkakorttinsa saldon. Tällaisen joukkoliikenteen satunnaiskäyttäjän kannalta onkin kätevää, että voi aina tarvittaessa tarkistaa, paljonko siellä matkakortilla onkaan arvoa jäljellä.

Palvelu on vasta koekäytössä, mutta jo nyt voi sanoa, että se on turhan raskas ja monimutkainen. Yksinkertaisempikin toteutus olisi varmasti ollut mahdollinen.

Jotta matkakorttinsa saldoa ja muita tietoja pääsee tarkastelemaan, on sivuille ensin luotava tili. Minulla on jo tili HSL:n Omat lähdöt -palveluun, mutta jostakin syystä en voi käyttää samoja tunnuksia tässä palvelussa. Miksi ihmeessä tätä varten on luotava uudet?

Palvelun vaatiman käyttäjätunnuksen on oltava vähintään kuusi merkkiä pitkä, joten en voi käyttää samaa, joka minulla on Omat lähdöt -palvelussa. Salasanan pituusvaatimus taas on 8–15 merkkiä. Minulla on oma järjestelmäni salasanojen luomiseen, mutta lyhyimmilläkään variaatioilla ne eivät mahdu tuohon 15 merkkiin. Miksi tällainen mielivaltainen rajoitus on otettu käyttöön?

Kaiken päälle palvelu herjaa selaimestani, vaikka näyttää kuitenkin toimivan sillä oikein hyvin (Opera 12).

Kun palveluun tunnistautuu verkkopankkitunnuksilla (myös mobiilivarmenne käy), niin saa käyttöönsä saldotiedon lisäksi historiatietoja kortin lataamisesta ja ostetuista lipuista. Olisi kätevää, jos pelkän kellonajan ja lipputyypin lisäksi näkisi miltä pysäkiltä ja mihin välineeseen on noussut vaihtoineen. On kuitenkin varmasti suuri määrä aivan päteviä tietoturvasyitä, miksi tällaisia tietoja ei ole saatavilla.

Kausilippua käyttäville mahdollisuus tilata sähköpostimuistutus ennen kauden päättymistä on varmasti ihan kätevä ominaisuus.

Jos vertaa HSL:n matkakorttipalvelua Tallinnan joukkoliikenteen vastaavaan (katso aiempi artikkelini Näin käytät Tallinnan joukkoliikennettä), niin Tallinna vie kyllä tässäkin voiton mennen tullen. Siellä kun ei tarvita mitään kirjautumisia: syötän vain lomakkeeseen sikäläisen matkakorttini numeron ja näen, kuinka paljon siellä on saldoa.

Tallinnan Ühiskaart-verkkopalvelussa on myös yksi tärkeä ominaisuus, joka HSL:n palvelusta ainakin vielä puuttuu: siellä voi ladata kortille uutta saldoa. Sitä varten pitäisi tosin olla virolainen matkapuhelinnumero.

Koska Tallinnan sivusto ei ole salasanan takana, kuka tahansa voi tietysti käydä katsomassa matkakorttini saldon syöttämällä järjestelmään kortin numeron. Toisaalta, kuinka monella on tiedossa, mikä sikäläisen matkakorttini numero on – ja mitä kukaan edes tekisi tiedolla, kuinka paljon minulla on siellä saldoa? En osaa pitää merkittävänä riskinä sitäkään, että joku voisi ladata kortille tietämättäni lisää saldoa.

Tallinnassakin on tarjolla myös laajempi, kirjautumista vaativa palvelu. En tiedä, mitä kaikkea siellä olisi tarjolla, kun en ole sinne rekisteröitynyt. Minulle riittää, että voin käydä helposti tarkistamassa korttini saldon. Se riittäisi oikein hyvin Helsingissäkin.

Virossa tunnutaan olevaan tietoteknisissä asioissa huimasti Suomea edellä. Tässäkin HSL:n väen olisi kannattanut katsoa, mitä Tallinnassa on jo tehty.

Olisi alkuun toteutettu yksinkertainen palvelu, jossa matkakortin numerolla olisi voinut tarkistaa kortilla olevan arvon ja kausilipun päättymisajan. Enemmän tietoa kaipaaville olisi sitten toteutettu kirjautumista vaativa palvelu, johon olisi käytetty samoja tunnuksia kuin saman organisaation jo ylläpitämässä Omat lähdöt -palvelussa. Ei se sen vaikeampaa ole.

Kuvassa helsinkiläisiä matkakortin käyttäjiä odottamassa busseja 14 ja 18 vesisateessa pysäkillä Kampissa. Raitiovaunumatkustajille on viereen rakennettu hieno design-katos, joka ei näy kuvassa. Otin kuvan 1.10.2012.

4 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 15.4.2013 klo 22.00:

  Artikkelin otsikko on kieltämättä tällä kertaa muotoiltu vähän omituisesti.

 2. Larko 16.4.2013 klo 10.09:

  Minulla on vielä Helsinginkin matkakortti tallessa, vaikka en ole Suomessa muutamaan vuoteen edes käynyt. Luultavasti kortilla on muutama euro arvoakin, mutta en todellakaan ryhdy rekisteröitymään pelkästään saadakseni tämän tiedon.

  Viime viikolla hankin viimeinkin myös Tallinnan Ühiskaardin, kun oli työasiaa pääkaupunkiin. Liitin sen myös henkilööni enkä tarvinnut sen tekemiseksi käyttäjätunnuksien enkä salasanan rekisteröimistä. ID-kortti oli täysin riittävä enkä myös tarvitse sen kummempia kommervenkkejä, jos on tarve katsoa tietojani pilet.ee’ssä tai tehdä muita liikautuksia. Toki voin halutessani luoda perinteisen käyttäjätunnuksenkin salasanoineen tai käyttää tunnistautumiseen ID-kaardin tilalla mobiilivamennetta tai pankkitunnuksia. En kuitenkaan näe minkäänlaista perustetta näiden vaihtoehtojen käyttämiseen, kun kortinlukija ja kortti ovat tavallisesti jo valmiina koneeseen kiinnitettynä.

  Pari vuotta sitten osallistuin Tallinnassa jokavuotiseen Helsinki-Tallinna kaksoiskaupunkiseminaariin. Siellä muutamassa puheenvuorossa visioitiin, että tulevaisuudessa voisivat matkakortit kelvata vastavuoroisesti molemmissa kaupungeissa. Tähän en kuitenkaan realistisesti jaksa uskoa,koska järjestelmät ovat ominaisuuksiltaan ja toimintaperiaatteiltaan niin kaukana toisistaan. Itse liikennevälineissä kortilla maksaminen on melko samanlainen toimenpide, mutta kaikki muu on sitten aivan eri planeetalta. Helsingissä asia on tehty aivan turhan vaikeaksi ja monimutkaiseksi kuten Suomessa tapana onkin.

  Eipä silti, minulla on Ühiskaardin lisäksi myös Elektriraudteen kortti, jota käytän rautateiden lähiliikenteessä Keilassa ja Tallinnassa käydessäni. Eivät edes nämä kaksi ole vielä kunnolla integroituneet toisiinsa, vaikka joitakin lipputyyppejä voi ladata molemmille. Kunhan nyt ensin päästäisiin siihen, että näiden kahden kortin sijaan riittäisi jompikumpi, niin sitten voisi ryhtyä näkemään unia integraatiosta Helsingin seudun kanssa.

 3. Larko 16.4.2013 klo 10.45:

  Jahas, aivan kaikkea ei sitten näköjään kuitenkaan näytetä pelkän henkilöllisyyden perusteella. Täsmällisten matkustietojen katsomiseksi jouduin kaivamaan kortin lompakostani ja syöttämään sen numeron. Tässä kieltämättä on pieni valuvika. Anonyymejä kortteja kylläkin yhdellä ihmisellä voi eri syistä olla useampi kuin yksi, mutta henkilöön liiteettyjä tuskin. Kun kerran olen korttini rekisteröinyt nimelleni, voisi sen numero tulla automaattisesti esiin,kun kirjaudun henkilötunnuksillani.

 4. Niko Lipsanen 17.4.2013 klo 17.46:

  Suomessa on tosiaan tapana tehdä asiat turhan monimutkaisesti. Vertailuksi käy vaikkapa potilastietojärjestelmä, josta jokin aika sitten enemmänkin kohistiin. Suomessa ollaan laittamassa järkyttäviä summia monimutkaiseen järjestelmään, kun taas Virossa toteutettiin kevyempi järjestelmä murto-osalla kustannuksista. Vähän sama kuvio kuin tässä matkakorttijutussa, vaikkakin aivan eri mittakaavassa.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2013 : HSL:n Oma matkakortti -palvelu ei pärjää Tallinnalle

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan