AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Munankeitin ei ole niin kätevä kuin voisi luulla

18.6.2013 klo 10.51 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus,

Munankeitin Krups Ovomat Trio

Munankeittimen hankinta ehti olla suunnitelmissa jo jonkin aikaa. Munat ovat terveellistä ja edullista ruokaa, mutta tuntuu aina tuhlaukselta keittää paria-kolmea munaa kattilallisessa vettä.

Pienessä asunnossa täytyy harkita, mitä uusia laitteita hankkii keittiötasolle tilaa viemään. Pienessä kolmen munan munankeittimessä tila-hyötysuhde vaikutti riittävältä, joten sellainen meni tilaukseen. Laite piti erikseen tilata, sillä kauppojen hyllyissä oli vain suurempia seitsemän munan keittimiä. Monessa paikassa pienempiä ei ollut edes valikoimissa.

Tilasimme Krups Ovomat Trio F234 -keittimen Verkkokauppa.comista. Laite maksoi 19,90 euroa (nyt noussut 23,90 euroon). Laitteen saapumista noudettavaksi piti odottaa useampi viikko. Tilanne näyttää olevan sama nytkin.

Olin mielessäni kuvitellut munankeittimen toimivan niin, että tökätään munat keittimeen, lurautetaan vähän vettä ja valitaan haluttu keittoaika. Aivan näin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole.

Krups Ovomat -keittimessä kananmunien keittoaikaa ja siten kovuutta säädellään veden määrällä. Niinpä ensiksi pitää mitata tarvittava vesimäärä mukana tulevalla mittakupilla (yläkuvassa keittimen vasemmalla puolella). Sen jälkeen muniin pitä tehdä paksumpaan päähän reikä mittakupin pohjaan integroidulla piikillä ja asettaa keittimeen rei’itetty pää ylöspäin.

Kerran unohdin rei’ityksen, mutta ainakaan silloin ei mitään vakavampaa tapahtunut. Parissa munassa oli keittämisen jälkeen säröjä kuoressa, mutta on niitä välillä reiällisissäkin munissa.

Kolmen munan kovaksi keittämiseen (tai oikeastaan höyrystämiseen) kuluu vettä puolikas kahvikupillinen. Jos keittää vain yhden tai kaksi munaa, niin vettä tarvitsee yllättäen vähän enemmän.

Kananmunat kiehumassa Krups Ovomat Trio -munankeittimessä

Munat ovat valmiita, kun kaikki vesi on höyrystynyt pois keittimestä. Aikaa tähän kuluu kolmea munaa kovaksi keitettäessä noin varttitunti.

Munien valmistumisesta keitin ilmoittaa äänimerkillä, jota ei voi pitää erityisen miellyttävänä. Ääni vaimenee vasta sitten, kun keittimestä katkaisee virran. Eikö laite voisi vain kilauttaa merkiksi ja ottaa virran pois päältä itse? Myöskään kuumenneen muovin haju, joka kananmunien valmistumista siivittää, ei erityisemmin nostata ruokahalua.

Keitettyjä kananmunia

Seuraavassa vaiheessa keitin kuitenkin osoittaa taas kätevyytensä. Munat on helppo kumota muoviseen kansikupuun, joka toimii myös munien huuhteluastiana. Kylmää vettä vain päälle, ja vesi valuu kuvun höyryreikien kautta lavuaariin.

Myös kuorien irrottaminen keittämisen jälkeen on hämmentävän helppoa verrattuna kattilalla keitettyihin muniin (vaikka jälkimmäisetkin olisi säikäytetty kylmällä vedellä). Munan ja kuoren väliin menee ilmeisesti höyrystymisen aikana vähän vettä, ja sen ansiosta muna irtoaa kuoresta kuin itsestään. Alussa muniin pistellyt reiät varmaan vaikuttavat asiaan?

Yhteenveto: Kananmunien keittämiseen munankeittimellä liittyy enemmän näpertelyä kuin olin odottanut. Miinuspuolelle menee myös pitkä keittoaika, ikävä äänimerkki ja kuumenneen muovin haju. Pienempi vesimäärä säästää kuitenkin energiaa, jos kattilakeittämiseen vertaa. Munien kylmähuuhtelu on helppoa keittimen kuvun avulla ja kuoret irtoavat helposti. Plussaa tulee myös siitä, ettei keittoaikaa tarvitse erikseen kellosta vahtia.

Kokonaisuutena Krups Ovomat Trio -munankeitin on, puutteistaan huolimatta, kannattava ostos sellaiseen kotiin, jossa usein keitetään pieniä määriä munia.

Päivitys 14.12.2022: Ajan myötä ”näpertelyyn” on tottunut, eikä se samalla lailla häiritse kuin alkuun. ”Kuumenneen muovin haju” oli vain uutuusongelma, se on sittemmin kadonnut. Äänimerkkiinkin on tullut totuttua. Mutta vähän hitaahko se edelleen on. Joka tapauksessa kannattava hankinta ja hyvin on kestänytkin.

Otin kuvat Krups Ovomat Trio F234 -munankeittimestä 10.5.2013.

4 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 18.6.2013 klo 10.55:

  Sekin on tietysti laskettava eduksi, että munankeitin on aina valmis käytettäväksi. Kattilalla keitettäessä ensimmäinen työvaihe on turhan usein se, että pitää tiskata kattila.

 2. Timo Heikkilä 21.6.2013 klo 13.48:

  Kananmunan tylppä pää rei’itetään että ilma pääsee pois munan ilmataskusta laajetessaan. Joskus vaan ilmakupla ei ole just siellä missä sen pitäisi olla vaan vähän sivussa, jolloin kuori rikkoontuu.
  Kuorien irtoamiseen en usko minkään muun vaikuttavan (ainakaan paljoa) kuin munan iän; mitä vanhempi sen helpompi kuoria.
  terv.timo

 3. Niko Lipsanen 23.6.2013 klo 13.36:

  Epäilen rei’ittämisen kuitenkin vaikuttavan kuorien irtoamiseen, koska siellä kuoren alla on munankeittimellä höyrystämisen jälkeen usein ohut kerros vettä, joka tippuu pois munaa kuoriessa. Kattilalla keitetyissä munissa en ole vastaavaa huomannut (enpä niitä tosin ole koskaan rei’itellytkään).

 4. Niko Lipsanen 23.1.2014 klo 21.35:

  MTV:n Makuja-sivun listauksessa munankeitin on krittiön ykkösturhake. En ole samaa mieltä. Vaikka tuo ei aivan yhtä kätevä olekaan kuin mitä alkuun odotin, niin silti edelleen käytössä ja tarpeellisuutensa osoittanut.

  Useimmat munankeittimet ovat isompia kuin tuo meidän ja vievät siksi enemmän tilaa keittiössä. Tuollainen kolmen munan keitin sopii kuitenkin oikein hyvin vähän pienempäänkin keittiöön, jos vain tykkää keitettyjä munia aina silloin tällöin syödä.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2013 : Munankeitin ei ole niin kätevä kuin voisi luulla

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan