AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Viking Grace on kertavierailun väärti

13.8.2013 klo 6.35 | Niko Lipsanen

aiheet matkat,

M/S Viking Grace Tukholman satamassa

Viking Linen uusin autolautta, M/S Viking Grace, otettiin käyttöön tämän vuoden tammikuussa. Se on saanut kehuja etenkin design-sisustuksestaan ja ympäristöystävällisen LNG:n (nesteytetty maakaasu) käytöstä polttoaineena.

Aivan ensimmäisten joukossa en kyytiin ehtinyt, mutta heinäkuun lopulla tulin Marin kanssa Gracen päivävuorolla Tukholmasta Turkuun. Laiva oli kieltämättä hieno ja sisustus oli tyylikkämpi kuin mihin ruotsinlaivoilla on tähän asti tottunut.

Laivan kotisatama on Maarianhamina, jossa se pikaisesti matkan varrella käy pysähtymässäkin. Perässä ei kuitenkaan liehu Ahvenanmaan maakunnan vaan Suomen lippu.

M/S Viking Grace: takakansi ja hyttikäytävä

Puujäljitelmä, jolla laivan taka- ja sivukannet on päällystetty, tuo venemäistä tunnelmaa laivalle. Kansi-istuimet muistuttavat enemmän paremman sortin ravintolan terassia kuin perinteistä autolauttaa. Hyttikäytävän mattoon on kuvattu puinen laituri ja rantakiviä.

M/S Viking Grace: Inside Two -hytti

Olimme varanneet laivalta kahden hengen Inside Two -sisähytin. Sängyt olivat kahdenkin hengen hytissä vierekkäin, joten hytti oli varsin tilava ja muutenkin tyylikäs.

M/S Viking Grace: laivan informaatio

Hytissä ollut televisio toivotti meidät tervetulleiksi oikein nimeltä. Sen avulla pystyi myös selaamaan tietoja laivasta ja risteilyohjelmasta – ja toki katsomaan myös televisio-ohjelmia.

M/S Viking Grace: design-sisustus

Laivan sisustuksen on suunnitellut dSign Vertti kivi & Co. Valaistuksella kuulemma luodaan erilaista tunnelmaa eri vuorokaudenaikoina, mutta sitä emme päivämatkalla päässeet kokemaan. Suuret maisemaikkunat ja tyylikkäät hissiaulat olivat kuitenkin hienoja.

M/S Viking Grace: hissiaulan sisustus

Laivalla olisi järjestetty myös design-kävely, jolla olisi varmaankin saanut kuulla enemmän sisustuksen yksityiskohdista. Sille emme kuitenkaan päässeet osallistumaan, koska varaamamme lounasbuffet oli juuri samaan aikaan. Harmi, sillä kierros olisi varmasti ollut mielenkiintoinen.

M/S Viking Grace: buffetin alkupalat

Emme toki jääneet ilman design-kokemusta laivan buffetissakaan. Itse ruoka oli tavanomaista ruotsinlaivatasoa, eli ainakin minun makuuni oikein hyvää. Lounasbuffetin valikoima tosin on jonkin verran illallisbuffettia karsitumpi.

M/S Viking Grace: tupakointihuone

Viking Gracen tupakointitilatkaan eivät ole pieniä savuisia koppeja, vaan avaria design-huoneita. Hajukaan ei ollut vielä tunkkainen. Tarkempi testaus jäi kuitenkin tekemättä, koska en tupakoi.

M/S Viking Grace: LNG-polttoainesäiliöt

Polttoainesäiliöt ovat aluksen takaosassa. Viking Grace käyttää ensimmäisenä matkustaja-aluksena maailmassa polttoaineenaan vähäpäästöistä nesteytettyä maakaasua (LNG). Myös aluksen runko on muotoiltu siten, että polttoaineen kulutus on mahdollisimman pieni.

M/S Viking Grace merellä

Minulla ei ole Viking Gracestä juuri muuta kuin kehuttavaa. Miksi siis olen silti sitä mieltä, että se on vain kertavierailun väärti?

Vaikka design sinänsä on minusta kiinnostavaa, niin en tunne oloani viihtyisäksi kovin hienoksi laitetuissa tiloissa. Minua viehättää enemmän vanhempien laivojen kodikas nuhjuisuus. Kirjoitin tästä jo vertaillessani Eckerö Linen Tallinnan-reitiltä jo poistunutta M/S Nordlandiaa sen korvanneeseen M/S Finlandiaan.

Voi kuitenkin olla, että Gracen design-sisustus vanhenee arvokkaasti, ja laiva on oikein kodikas joskus 25–30 vuoden kuluttua. Paljon riippuu tietysti siitä, kuinka rankalla kädellä sisustusta tulevina vuosina uusitaan. Ympäristösyistä vähäpäästöinen Viking Grace tosin on hyvä valinta Ruotsin-matkalle jo sitä ennenkin.

Alimman kuvan M/S Viking Gracestä merellä otin perjantaina 26.7.2013 (M/S Amorellan kannelta). Muut kuvat otin tiistaina 20.7.2013 (kuvien lisenssi).

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Milla 4.3.2014 klo 16.31:

    Tukholmassa asuvana suosittelen Vikinglinen risteilyjä ja laivamatkoja, vaikka Siljan risteilyt täältä Tukholmasta ovatkin yleensä paljon halvempia. Vikinglinen laivat tulevat Söderiin, Tukholman keskustaan, näkymät ovat todella upeat! Siljan laivoista näkyy ikävä kyllä kaiken maailman satamarakenteita ja siiloja, vai mitä lienevätkään. Jos menee keskustaan bussilla tai taksilla, voi matkaan Siljalta mennä ikuisuus.

    Grace näyttää uudelta ja raikkaalta, mutta käyn yleensä vai Helsingin ja Riian risteilyillä, joten se jäänee kokeilematta. Tukholmassa kannattaa käydä, vaikka kokeilemassa hyviä ruokapaikkoja ja vintageliikkeitä, tai Segwayretkellä Djurgårdenissa.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2013 : Viking Grace on kertavierailun väärti

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan