AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Iltakaljakiellon sivuvaikutuksista

13.3.2014 klo 19.45 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus, yhteiskunta,

K-Market Jätkäsaari

Ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi on sitä mieltä, että oluen myynnin kieltäminen lauantaisin ja sunnuntaisin klo 18 jälkeen on hyvä idea (US 13.3.14). Kuulemma nuoret eivät suunnittele kaljaostoksiaan etukäteen, joten heidän kulutuksensa vähenisi.

Liekö sitten syytä opettaa nuoret suunnitelmallisemmiksi? Kun kaljaa ei saa silloin, kun sitä haluaa, pitää varautua etukäteen. Ja kun varautuu etukäteen, niin helposti varautuu sitten vähän yli. Eihän sitä etukäteen voi olla varma, kuinka janoinen on perjantai-iltana. Parempi siis ostaa samantien sen verran, ettei lopu kesken.

Ja kun suunnitelmallisuuden astetta vielä nostetaan, niin nuori keksii, että Tallinnasta nuokin oluet saisi halvemmalla. Sieltä tuodaan sitten kärryllinen 8-prosenttista tuplapukkia ja laatikko kirkasta päälle. Saattaa tulla juotuakin enemmän.

Kuvassa näkyvä K-Market Jätkäsaari sijaitsee Länsisatamassa melkein Tallinnaan vain lyhyen matkan päässä Tallinkin ja Eckerö Linen käyttämästä terminaalista. Mitä kauemmas Tallinnan-liikenteen satamista mennään, sitä pienempi toki Tallinna-vaikutus on. Se ei kuitenkaan ole ainoa iltakaljakiellon kielteinen sivuvaikutus.

Olut on painavaa tavaraa, joten sitä haetaan usein joko autolla tai sitten läheltä. Pienille kaupoille sillä onkin usein suhteessa suuri merkitys. Jos kaljaa ei saa illalla myydä, voi olla, ettei kannata pitää kauppaakaan silloin auki. Ja kohta voikin olla, ettei kannata pitää kauppaa auki muinakaan aikoina. Suunnitelmalliset ostajat ajavat autolla isoon markettiin ja tuovat kaljansa siellä. Ja kohta ei sitten ilman autoa kauppaan pääsee lainkaan.

Lähikauppojen kannalta parempi olisi, että viinikin vapautuisi valtion monopolikaupoista muidenkin myytäväksi. Lisääntyvä volyymi voisi pelastaa monta pienempää kauppaa lopettamiselta. Niistä maista, joissa viinin myynti on valtion monopoli, elävä korttelikauppaperinne on kuihtunut pois autoistumisen myötä. Toisissa maissa se on, ainakin osin viinin voimalla, pysynyt voimissaan. Tästä olen kirjoittanut pari kertaa aiemminkin: L&R 22.11.05 ja L&R 12.5.06).

Oluen iltamyynnin rajoittaminen olisi yksi askel lisää pienten lähikauppojen kuihduttamisen tiellä. Se olisi myös keino opettaa nuoret ostamaan riittävästi ja vähän enemmänkin juomaa jo etukäteen, ettei lopu illalla kesken. Suunnitelmasta hyötyisivät lähinnä Tallinnan sataman alkoholikauppiaat.

Kannattaisikohan vielä harkita uudemmankin kerran?

Kuvassa on K-Market Jätkäsaari Helsingin Länsisatamassa.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 19.3.2014 klo 11.10:

    Helena Eronen kirjoittaa blogissaan Ehyt ry:stä:

    Ennen kuin tätä voi jatkaa, on avattava Ehyt Ry:tä. Ehkäisevä päihdetyö Ehyt Ry on kolmen päihdealan järjestön, Elämäntapaliitto ry:n, Elämä on parasta huumetta ry:n ja Terveys Ry:n vuoden 2012 alusta toimintansa aloittanut fuusioituma. Ehyt ry:llä on toimisto Helsingin Vallilassa ja sen toiminnan vuosibudjetti on noin 5 miljoona euroa, joka rahoitetaan RAY:n avustuksilla. Ehyt ry:llä on 60-70 työntekijää, joista valtaosa näyttäisi olevan kytköksissä joko puoluekirjan, työhistoriansa tai sukulaissuhteidensa kautta SDP:hen, Vasemmistoliittoon tai kristillisiin piireihin. Voidaan siis puhua aatteellisesti sävyttyneestä kansanterveydellisestä toimijasta.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2014 : Iltakaljakiellon sivuvaikutuksista

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan