AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Uskonnonvapaus, sananvapaus ja koulu

28.3.2014 klo 8.30 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto, yhteiskunta,

Pakilan yläasteen koulu, Helsinki

Loukkaako se uskonnonvapautta, jos koulun päivänavauksessa on kristillistä sisältöä tai jos kevätjuhlassa lauletaan Suvivirsi? Tätä mieltä vaikuttaisi olevan ainakin apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen.

Samalla logiikalla sitten ilmeisesti loukkaa sananvapautta, jos joutuu kuulemaan koulussa jotakin, mikä ei vastaa omaa näkemystä kyseessä olevasta asiasta.

Minä ymmärrän sananvapauden oikeudeksi sanoa näkemyksensä julkisesti. Jostakin syystä uskonnonvapaus taas halutaan ymmärtää takaperoisesti oikeudeksi olla kuulematta uskonnollista sisältöä, joka ei vastaa omaa vakaumusta tai vakaudettomuutta.

Mieleeni muistuu omilta kouluajoiltani eräskin aamunavaus Rantakylän yläasteella silloisessa Mikkelin maalaiskunnassa. Rehtori tai opo piti päivänavauksen, jossa otti kantaa silloinkin kovasti puhuttaneeseen poliittiseen aiheeseen. Hän puolusti kovasti pakkoruotsia.

Oma näkemykseni oli toki silloinkin päinvastainen, mutta en silloin vielä tajunnut, että minun sananvapauttani loukattiin, kun jouduin tuon esitelmän kuulemaan. Itse asiassa, en tajua vieläkään. Minusta rehtorilla/opolla oli oikeus sanoa tuo aamunavauksessa, vaikka se olikin sisällöltään poliittisen mielipiteen kovin yksipuolista tyrkyttämistä.

Eikä se päivänavauksissa, koulujen juhlapäivien puheissa yms. nyt niin harvinaista ole, että sanotaan jotakin, minkä voi tulkita kannanotoksi.

Toki on selvää, että jonkinlainen raja on pidettävä. Kouluista ei saa tulla sen enempää poliittisen agitaation kuin uskonnollisen lähetystyönkään paikkoja. Se ei kuitenkaan tarkoita toista ääripäätä, jossa kaikki poliittinen ja uskonnollinen rajataan koulun ulkopuolelle. Ne ovat osa sitä yhteiskuntaa, johon koulu oppilaitaan valmistaa. Siksi on vain hyvä, että ne näkyvät koulun sisälläkin.

Herättelin tästä aiheesta keskustelua jo Twitterissäkin:

Jos uskonnonvapaus edellyttää, ettei esim. koulussa saa harjoittaa uskontoa, niin edellyttääkö sananvapaus, ettei siellä saa sanoa mitään?

Päivitys jäi hallituskohun jalkoihin, mutta Kaisa Kyläkoski (@K_KM_K) sentään tarttui siihen. Täällä blogissa hän kommentoi:

Yritänpä (piruuttani) uudestaan. Ensinnäkin uskonnonvapaus ei edellytä, ettei koulussa harjoiteta uskontoa, vaan sitä, ettei ”Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.” Jotta tämä perustuslain kohta toteutuisi koulun tapaisessa yhteisössä (alaikäisiä ryhmäpaineessa ja auktoriteettien valvonnassa), ei voida olettaa kaikkien olevan kristittyjä ja järjestää ohjelmaa sen mukaan.

Onko se, jos seuraa sitä, kun toiset harjoittavat uskontoa, uskonnon harjoittamista? Ei lainkaan. Kirkkoonkin voi mennä vaikka istumaan ja seuraamaan osallistumatta itse menoihin mitenkään. Minun on vaikea nähdä, kuinka jotakuta pakotettaisiin uskonnon harjoittamiseen sillä, että päivänavauksessa on uskonnollista sisältöä tai kevätjuhlassa lauletaan Suvivirsi. Ei ole pakko laulaa mukana – tai voi jättää Jumala-kohdat laulamatta.

Kyläkoski jatkaa:

Edellyttääkö sananvapaus ettei koulussa saa sanoa mitään? Ei minusta. Mutta koulussa töissä olevien tulee työaikanaan noudattaa työnantajan linjauksia siitä, mitä heidän on tarkoituksenmukaista työpaikalla sanoa tai ei. Saa sanoa olevansa pastafari (uskonnonvapaus), mutta ylityslaulu spagettihirviölle ei ole sopivaa musiikkitunnin ohjelmistoa (uskonnonvapaus). Mutta luonnollisestikin oppilaat saavat laulaa samaa laulua halutessaan kaikki koulutuntinsa, vaikkakin tämä todennäköisesti johtaa kurinpitotoimenpiteisiin. Missä vaiheessa oppilas voi vedota uskonnonvapauteen ja jatkaa laulamista. Kunhan saa opppivelvollisuuden samanaikaisesti suoritettua.

Työnantajan oikeuksiin määrätä työpaikan linjasta on kohtuullista vedota silloin, kun kyse on vapaasti kilpaillusta alasta, jolla työntekijä vastaavasti voi kilpailuttaa työnantajia. Kun kyse on koululaitoksesta, joka käytännössä on monopolisoitu kunnille, tuo ei toteudu. Yksityiskouluja on vähän, ja nekin ovat tiukassa julkisessa ohjauksessa. Julkiselle sektorille ei voi perustaa kilpailijaa, joten argumentti ei päde. Kyseessä on julkisen vallan käyttö, joka ei ole pelkästään sen asia, mikä sattuu olemaan kuntatyönantajan linja asiassa.

Uskonnonvapaus ei ole pelkästään oppilaiden vapaus – se on myös opettajien ja muiden koulun työntekijöiden vapaus. Uskonto on normaali osa yhteiskuntaa, ja se saa näkyä – myös kouluissa. Työnantajan oikeudet tulevat kuvaan vasta sitten, jos työntekijä asettaa uskontonsa vuoksi erityisvaatimuksia, jotka tekevät estävät tai hankaloittavat häntä itseään tai muita tekemästä työtään kunnolla.

Mitä sitten tulee koulujen tilaisuuksissa näkyviin uskontoihin, niin soveltuvin osin voidaan tehdä, kuten tehtäisiin poliittisten aatteiden kanssa. Jos koulussa järjestetään vaalipaneeli, niin sinne kutsuttaneen paikkakunnalla merkittäviä puolueita. Kaikkia puoluerekisteriin merkittyjä puolueita tuskin kutsutaan. Uskontojen suhteen voidaan menetellä samoin: koulun toiminnassa näkyvät ne uskonnot, jotka ovat paikkakunnalla merkittäviä. Pastafarianismi tuskin on sitä yhtään missään.

Oppilas, opettaja tai koulun muu työntekijä tietysti saa sanan- ja uskonnonvapautensa puitteissa kannattaa jotakin marginaalisempaakin poliittista tai uskonnollista liikettä ja tuoda sen halutessaan myös julki.

Koulun vaalipaneelissa tai pakkoruotsiaiheisessa aamunavauksessa moni oppilas joutuu varmasti kuulemaan näkemyksiä, jotka eivät vastaa hänen omia mahdollisia poliittisia kantojaan tai aatteellisia vakaumuksiaan. Silti heidän sananvapauttaan ei siinä loukata. Noudatetaan samaa periaatetta myös uskonnonvapauden suhteen.

Kuvassa on Pakilan yläasteen koulu Helsingissä. Otin kuvan 28.7.2006.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2014 : Uskonnonvapaus, sananvapaus ja koulu

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan