AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Yleisradio lopettaa toimintansa tänään

1.4.2014 klo 4.26 | Niko Lipsanen

aiheet yhteiskunta,

Valtiollinen televisio-, radio- ja Internet-mediatalo Yleisradio Oy lopettaa toimintansa tänään 1.4.2014. Kaikki lähetykset lopetetaan klo 15 mennessä.

Päätös toiminnan lopettamisesta syntyi talon sisältä, henkilökunnan aloitteesta. Eduskunnalle tai Yleisradion hallintoneuvostolle asiasta ei etukäteen edes tiedotettu. Mediatalon toimittajat ja muu henkilökunta halusivat näin estää sen, että poliitikot saisivat toiminnallaan estettyä yhtiön toiminnan lopettamisen.

– ”Joku moraali meilläkin on”, toteaa Yleisradion pääluottamusmies Veli-Matti Matinveli niin painavalla äänellä, ettei jää epäilystäkään, etteikö hän olisi tosissaan. Hän jatkaa: – ”Monia talossa on kaihertanut jo pitkään, että käytämme puoli miljardia euroa joka vuosi huonojen viihdeohjelmien ja samojen uutisten, mitä kaupallisetkin kanavat tekevät, tuottamiseen. Eihän siinä nyt vain ole mitään järkeä.”

Yleisradio, Ilmala

– ”Kehysriihi oli viimeinen pisara”, kommentoi vierestä ajankohtaistoimittaja Johanna Suurmuikku. – ”Jopa lapsilisistä leikataan, mutta meiltä vain nimellisesti jäädytettiin indeksi. Ei sellaista voi katsoa sivusta”, kahden lapsen äidiksi itsekin esittäytyvä Suurmuikku sanoo lähes kiihtyen.

Yhteisessä julkilausumassaan yleläiset vakuuttavat, että päätös oli yhteinen ja yksimielinen. Vaikka jotkut ulkopuoliset jaksavatkin edelleen puhua Yleisradion rahoituksen puolesta, on talon sisällä ollut selvää jo pitkään, että tilanne on moraalisesti kestämätön.

Onko päätös lopettamisesta kuitenkaan juridisesti mahdollinen? Yleisradion toimintaahan sääntelee Yleisradiolaki. Yhtiön päälakimies Seppo Ilmalainen kertoo, että asiaa on tarkasteltu tältäkin kantilta: – ”Laissa kyllä määrätään, mitä ovat Yleisradio Oy:n tehtävät. Siellä ei kuitenkaan vaadita, että tällaisen yhtiön pitäisi olla olemassa. Siksi katsomme, että lakkauttamiselle ei ole juridisia esteitä.”

Aivan ongelmaton tilanne ei kuitenkaan ole: – ”Koska henkilökunta ei yhtiötä omista, emme tietenkään voi sitä omalla päätöksellämme lopettaa. Koko henkilökunnan yhtäaikainen irtisanoutuminen kuitenkin käytännössä lakkauttaa yhtiön toiminnan. Vaikea on myöskään kuvitella, että maasta löytyisi niin alhaisella mielellä varustettuja toimittajia tai muuta Yleisradion tarvitsemaa henkilökuntaa, että he tällaisessa tilanteessa enää kehtaisivat hakea taloon töihin. Eli käytännössä eduskunnalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin lakkauttaa yhtiö”, Ilmalainen toteaa.

Mitä työntekijöille sitten tapahtuu? Mistä he saavat uusia töitä?

Pääluottamusmies Matinveli sanoo, että monet varmasti saavat töitä yksityisistä mediataloista. Yleisradiossa kuitenkin työskentelee paljon osaavia media-alan ammattilaisia, ja yksityiselle medialle jää nyt tilaa laajentua Yleisradion poistuessa sotkemasta markkinoita. Jotkut myös siirtyvät suoraan eläkkeelle. Osa kuitenkin jää väistämättä työttömiksi tai joutuu hakeutumaan muihin kuin oman alan töihin. – ”Parempi sekin silti on, kuin jatkuvassa valheessa ja itsepetoksessa eläminen”, Matinveli toteaa.

Yleisradion henkilökunta on kokoontunut tänään yhtiön eri toimipisteisiin silliaamiaiselle, millä juhlistetaan henkilökunnan yksimielistä irtisanoutumispäätöstä. Jottei kukaan epäilisi, että vielä viimeisen kerran yhteisiä verovaroja törsätään, ruokajuomaksi on tarjolla pelkkää vettä.

– ”Hieman turhan maanläheinen aromi tässä vedessä on”, eräs Tampereen Tohlopista tavoitettu, nimettömänä pysyvä lähetystekniikan työntekijä sanoo aavistuksen naamaansa nyrpistäen.

Kuvassa on Yleisradion tarpeettomaksi jäävää laitteistoa Helsingin Ilmalassa (arkistokuva lokakuulta 2003).

Yksi kommentti tai paluuviite

 1. Jyri Väätäinen 1.8.2018 klo 18.34:

  Olisikin lopettanut, palvelisi kaikkia!

  Minä en Yleisradion palveluita käytä. En lue uutisia, en seuraa urheilua, en katso televisiota, en katsele sarjoja. Leffoja menee joskus, niitäkin vuokraan, en katso mistään televisiosta. Ilman televisiota olen jo yli kolme vuotta ja ilman radiota yli viisi vuotta. En ole tarvinnut näitä koskaan.

  Joskus oli pakko katsella televisiota, koska ei ollut mitään muuta tekemistä. Ostin television omilleen muuttaessani, koska ”muillakin tuntui olevan”. Yli kolme vuotta sitten myin television, myin televisiotason, lopetin Netflixin. Aluksi se tuntui kurjalta, erittäin kurjalta ajoittain, mutta elin.

  Nyt harmittaa, kun tämä Yleisradio edelleen on mielessäni, koska siitä joutuu tavallisesti maksamaan. Eikö Yleisradiolla tiedetä, että toimintaa voi rahoittaa mainoksilla? Miksi maksaa jostain, jota ei edes käytä? Ei kaupassakaan kukaan pakota ostamaan kahvia ja kahvinkeitintä, jos ei sitä juo.

  Tänä vuonna laskin internetin nopeutta 50 megasta megaan. Se on edelleen 4G ja toimii käyttööni hyvin, laitteita on Chromebook ja Android. Jaan puhelimesta. Tämäkin blogi hyvin latautuu kyseisellä DNA-netillä hintaan 12,90 € kk ja muu käytön mukaan. 1M/1M-profiili on huolestuttavan täydellinen.

  Ne vähät kerrat kun jotain lataan nettiin, esim. kuvia Google Kuviin, ei mene kauaa. Elisalta oli aikoinaan 3G ja 1M/0.5M käytössä, sillä nettiin lataaminen oli hidasta. Vaihdoin DNA:lle ja n. 2 vuotta käytin 4G:tä kunnon nopeudella. Koin, etten sitä tarvinnut. Palasin kaksi kuukautta sitten vanhaan nopeuteen.

  Se voi kuulostaa mahdottomalta, mutta 320K-musiikki ja 480P-videot suoratoistuvat mainiosti. Yle Areenan toimivuutta en ole kokeillut, kun en sitä tarvitse.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2014 : Yleisradio lopettaa toimintansa tänään

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan