AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Westbahn: hyvän palvelun rautatieyhtiö Itävallassa

30.7.2014 klo 10.57 | Niko Lipsanen

aiheet matkat, yhteiskunta,

sijainnit itävalta, unkari,

Wesbahnin juna Salzburgin asemalla

Westbahn on yksityinen junaliikennettä harjoittava yhtiö Itävallassa. Kilpailijaansa, valtiolliseen ÖBB:iin, verrattuna se tarjoaa parempaa palvelua edullisemmin hinnoin.

Matka Wienin läntiseltä asemalta (Westbahnhof) Salzburgiin maksoi 23,90 euroa. Lipun ostimme tupakkakaupasta läheltä hotellia, jossa Marin kanssa majoituimme. Hinta olisi ollut sama myös netistä tai junasta ostettuna (iso osa matkustajista ostikin lipun vasta junasta). Ostamamme lippu ei ollut tiettyyn junaan, vaan olisi ollut voimassa vuoden. Paikkavarausta meillä ei ollut, kuten ei ilmeisesti suurimmalla osalla muistakaan matkustajista.

ÖBB tarjoaa netissä samalle välille lippua IC- ja Railjet-juniinsa hintaan 49,90 euroa eli yli tuplaten Westbahnin hinnan verran. Aseman lipunmyynnistä emme kysyneet.

Matka Wienistä Salzburgiin taittui siistin kaksikerrosvaunun yläkerrassa aikataulun mukaisessa 2,5 tunnin ajassa. ÖBB:n Railjet olisi ollut kahdeksan minuuttia nopeampi, mutta InterCity taasen 22 minuuttia hitaampi.

Puolet halvemmalla hinnalla saa ainakin puolet parempaa palvelua. Westbahnin junissa jokaisessa vaunussa on oma vaunuisäntä tai -emäntä. Meidän vaunuumme osui iloinen ja hyvin palveluhenkinen isäntä. Ensin hän myi ja tarkasti matkaliput sekä vastaili matkustajien kysymyksiin. Asemien välillä, muilta töiltään ehtiessään, hän kävi keräilemässä roskia. Hän hoiti myös vaunun päässä olleen pienen kahvilan myynnin siltä osin, kun se ei tapahtunut automaatista (joka vaunussa on oma kahvilaosastonsa). Matkan lopuksi hänen tehtäviinsä ilmeisesti kuului myös vaunun siivoaminen.

Palvelu toimi hyvin. Kun menin kahvilaan ostamaan limonadipulloa automaatista, oli vaunuisäntä heti paikalla kysymässä, tarvitsenko apua. Koska hän tiesi jo lipuntarkastuksesta, etten puhu saksaa, tarjosi hän apuaan suoraan englanniksi.

Westbahn-junan vaunukohtainen kahvilaosasto
Westbahnin junissa on joka vaunussa oma kahvilaosastonsa. Automaateista saa kylmiä ja kuumia juomia. Jos haluaa syötävää tai alkoholipitoisia juomia, niin vaunun oma vaunuisäntä tai -emäntä tulee ne myymään.

Miinuksena sanottakoon, että kahvilaosaston tuotteet olivat kovin hinnakkaita. Sellaiseen matkustajat toki ovat tottuneet valtiollistenkin junayhtiöiden ravintolavaunuissa. Aika harva matkustaja taisi kahvilapalveluja ylipäänsä käyttää. Kannattaisikohan mieluummin hinnoitella tuotteet niin, että matkustajat ostaisivat niitä? Parempi varmaan olisi lisätä myyntiä kohtuullisemmilla hinnoilla kuin olla myymättä lainkaan.

Jotta vertailu valtiolliseen ÖBB:iin olisi täydellinen, olisi meidän tietysti pitänyt matkustaa sama väli myös sillä. Näin emme tehneet. Tulimme kuitenkin kokeneeksi Railjet-junan, jollaista ÖBB tarjoaa myös Wienin ja Salzburgin välille, matkalla Budapestistä Wieniin. Westbahnin junaan verrattuna juna oli ahdas ja täynnä. Kapasiteettiä ei selvästikään oltu varattu riittävästi ja jalkatila oli olematon (sain paikan, jossa toinen matkustaja istui minua vastapäätä). En voinut edes oikoa jalkojani käytävälle, sillä se oli täynnä reppujensa kanssa makoilevia interreilaajia. Täpötäyden junan läpi ravintolavaunuun rämpiminen ei käynyt edes mielessä.

Jo lipun ostaminen oli tuskallista, mutta siitä syy mennee ÖBB:n sijaan Unkarin valtiolliselle rautatieyhtiölle MÁV:ille. Jonotus kansainväliseen lipunmyyntiin kesti pari tuntia. Osan ajasta pystyi onneksi kuluttamaan Keletin aseman komeassa asemaravintolassa. Yritimme netistäkin, mutta MÁV:in sivut eivät jonkin bugin takia tarjonneet mahdollisuutta ostaa lippua kuin aamun ensimmäiseen junaan, joka oli meille turhan aikaisin.

ÖBB:n sivut ovat kohtalaisen toimivat. Kieleksi voi valita englannin, mutta lippuja ostettaessa sivusto tarjoaa vain saksaa. Westbahn palvelee netissäkin paremmin. Sivusto haistelee ilmeisesti selainasetuksista suoraan kieleksi englannin eikä vaihda sitä lipunmyyntiinkään edetessä. Siitä kuitenkin plussaa ÖBB:lle, että aikatauluhaku näyttää myös Westbahnin junat – tosin ilman hintatietoja.

Pääsin kokeilemaan myös löytötavarapalvelun toimivuutta. Salzburgiin saavuttaessa junassa kyllä kuulutettiin niin saksaksi kuin englanniksi, että muistakaa ottaa kaikki tavaranne mukaan. Silti onnistuin jättämään paikalleni kaksiosaisen kamerasuojukseni yläosan. Huomasin sen jo laiturilla ja palasin takaisin junaan, mutta vahingossa väärään vaunuun. Erehdykseni huomasin siitä, että vaunua jo siivoamassa ollut vaunuemäntä ei ollut meidän vaunustamme. Hän viittilöi minua menemään seuraavaan vaunuun, mutta koska junaa alettiin jo siirtää pois asemalta, piti minun hypätä pois kyydistä.

Salzburgin asemahallissa pähkäilin, pitäisikö kysyä aseman löytötavarapisteestä, mutta päätin kuitenkin ensin katsoa, mitä Westbahnin sivuilla sanotaan. Niitä kännykällä selaillessani vaunuisännät ja -emännät tulevat ryhmänä, ja äsken näkemälläni vaunuemännällä on kamerasuojukseni mukana. Myös oma vaunuisäntämme on joukossa mukana ja sanoo heti muistaneensa, keneltä suojus jäi. Eipä voisi löytötavarapalvelu paljon paremmin toimia!

Westbahnin erinomaisen hyvä palvelu perustuu pitkälti juuri vaunukohtaisiin isäntiin ja emäntiin. Myös vaunukohtainen kahvila on hyvä idea, joskin hinnoittelu kaipaisi tarkistamista. Westbahnilla ei myöskään ole rasitteena valtiollisten yhtiöiden pöhöttynyttä rakennetta. Wikipedian kertoman mukaan 85 prosenttia henkilökunnasta on junissa.

Westbahn operoi vain yhtä yhteysväliä Wienistä Linzin ja muutaman muun väliaseman kautta Salzburgiin. Lisäksi siihen kytkeytyy linja-autoyhtiö Westbus, mutta sen palveluja emme tällä kertaa kokeilleet.

Täysin valtiovapaa vaihtoehto Westbahnkaan ei ole, sillä Ranskan valtiollinen rautatieyhtiö SNCF omistaa siitä 26 prosenttia. Tärkeintä kuitenkin, että se tarjoaa kilpailijan valtiolliselle ÖBB:ille. Vastaavaa kilpailua toivoisi Suomeenkin. Voisi piristää rautatieliikennettä täälläkin.

Westbahn-junien aikataulut Wien-Linz-Salzburg
Junia kulkee Wienistä Linzin ja muiden väliasemien kautta Salzburgiin ja takaisin kerran tunnissa. Valtiollinen kilpailija ÖBB palvelisi jonkin verran tiheämmin vuorovälein.

3 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Janne 16.12.2015 klo 0.12:

  Hei! Olen menossa helmikuun lopussa Wieniin ja siitä tarkoitus mennä Salzburgiin..tiedätkö miten päästä wienin lentoasemalta kätevimmin wienin rautatieasemalle westbahnhof? Ja onko Salzburghis mahollista lasketella? En ole vielä juurikaan kerennyt perehtymään itävaltaan.

 2. Niko Lipsanen 16.12.2015 klo 7.00:

  En käynyt Wienissä lentoasemalla lainkaan, joten en osaa sanoa tuohon. Luulisi lentoaseman sivuilta jotain infoa löytyvän. Lasketteluistakaan en tiedä, kun olimme tuolla kesäaikaan.

 3. Niko Lipsanen 27.8.2016 klo 22.08:

  Myös Oras Tynkkysellä on huonoja kokemuksia ÖBB:stä. Olisi kannattanut matkustaa Westbahnilla.

  http://www.orastynkkynen.fi/?p=6814

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2014 : Westbahn: hyvän palvelun rautatieyhtiö Itävallassa

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan