AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

HSL:n aikataulukikkareen upottaminen kotisivuille

20.11.2014 klo 7.47 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Bussi 14 Hernesaaressa

Minulla on ollut selaimen aloitussivulla upotettuna eniten käyttämieni bussien ja raitiovaunujen seuraavien lähtöjen aikataulut haettuna HSL:n Omat Lähdöt -palvelun kautta. Palvelu on kuitenkin sittemmin lopetettu, eikä se ollut ensimmäinen kerta. Jo tätä ennen hain aikataulut sivulle jostakin (en enää muista, mistä). Olisi käytännöllistä, jos nuo kikkareet toimisivat vähän kauemmin – ei tarvitsisi vähän väliä hakea niitä uudelleen.

Koska aikataulut varmaan kiinnostavat myös naapureita, laitoin lähikulmien seuraavat lähdöt myös asukasyhdistyksen etusivulle. Upotuskoodit piti tällä kertaa hakea HSL:n Oma Reittiopas -sivustolta, jonne tietysti piti ensin tehdä tunnukset.

Prosessi oli periaatteessa yksinkertainen. Ensin valitaan pysäkki ja linjat, kuinka monta lähtöä, kuinka leveä kikkare ym. Sitten kopioidaan palvelun antama koodi haluttuun kohtaan omille kotisivuille tai blogiin. Ongelmaksi jäi vain se, ettei koodi toiminut. HSL haluaa siirtää aikataulutiedon kikkareeseen https://-salauksen kautta, mutta sen sertifikaatti osoittaa väärään osoitteeseen.

HSL aikataulut, Firefox
Opera päästi eteenpäin herjattuaan ensin väärästä sertifikaatista, Firefox (kuvassa) näytti virheilmoituksen ja Chromium pelkkää murjottavaa naamaa.

Firefoxin antama virheilmoitus:

hsl.trapeze.fi uses an invalid security certificate. The certificate is only valid for hsl.seasam.com (Error code: ssl_error_bad_cert_domain)

Jonkin aikaa pähkäiltyäni ja valitettuani asiasta Twitterissä keksin yksinkertaisen ratkaisun. Muutin upotuskoodin url-osoitteesta https:n http:ksi, jolloin sisältö ei enää tule salattuna. Eli sen sijaan, että koodissa lukisi

src=’https://hsl.trapeze.fi/omatpysakit/web?

siellä lukeekin tuon kohdan tilalla:

src=’http://hsl.trapeze.fi/omatpysakit/web?

Nyt näyttäisi toimivan. Mutta kun ottaa huomioon sen, kuinka lyhytikäisiä HSL:n kikkareet ovat aiemmin olleet ilman omia muokkailujakin, niin ei varmaan voine kovin pitkää ikää odottaa tällekään ratkaisulle.

Paras olisi, jos HSL korjaisi tuon sertifikaattiongelmansa (tai luopuisi salauksesta) ja sen jälkeen antaisi palvelun pysyä siinä määrin ennallaan, ettei tuo kikkare taas kohta parin vuoden kuluttua ole vanhentunut.

Otin kuvan bussista 14 Hernesaaressa 3.6.2013.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 21.11.2014 klo 21.46:

    Asukasyhdistyksen sivuilla http://www.muheira.fi/ aikataulukikkareet näkyvät sivun oikeassa yläreunassa vain, jos selainikkunan leveys on noin 1300 pikseliä tai enemmän. Viilailen siitä ehtiessäni muutaman pikselin pois, jotta näkyy 1280-pikselisellä näytöllä (miinus vierityspalkit). HSL ei valitettavasti tarjoa kikkarettaan kapeampana kuin 350 pikseliä (aikaisemman sai kapeampanakin).

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2014 : HSL:n aikataulukikkareen upottaminen kotisivuille

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan