AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Verottaja ammattiliittojen asialla

3.11.2014 klo 6.50 | Niko Lipsanen

aiheet yhteiskunta,

Verottajan verokorttiohje

Koska tänään tulot ja verot ovat päivän puheenaihe, niin julkaisen kesällä verotoimistossa ottamani kuvan. Siinä näkyvässä ohjeistuksessa annetaan harhaanjohtavaa tietoa verokortin hakijoille.

Ammattiliitot pyrkivät antamaan herkkäuskoisille sellaisen kuvan, että työttömille maksettavat ansiosidonnaiset korvaukset tulisivat heiltä ja, että niiden saaminen olisi jotenkin liittojen jäsenyydestä kiinni. Todellisuudessahan nuo korvaukset tulevat työttömyyskassojen kautta. Niihin kuuluakseen ei tarvitse olla minkään sortin liiton jäsen.

Ammattiliittojen jakamana disinformaatio on tavallaan ymmärrettävää, vaikkei tietenkään hyväksyttävää. Omaa asiaansahan ne siinä vain ajavat. Viranomaisten pitäisi kuitenkin jakaa neutraalia tietoa eikä ajaa ammattiyhdistys- tai muutakaan eturyhmäasiaa.

Pääkaupunkiseudun verotoimisto kuitenkin sortuu eturyhmäpolitiiikkaan: siellä kehotetaan verokortin hakijaa tuomaan ”tiedot KELA:n tai ammattiliittojen maksamista korvauksista”. Sama kerrotaan kolmella eri kielellä, jotta myös ulkomaalaiset ja ruotsinkieliset luulisivat, että korvauksia saadakseen pitää kuulua liittoon.

Ammattiliitotkin toki maksavat jotakin, nimittäin lakkokorvauksia. Ne ovat verollisia 16 euroa per päivä ylittävin osin, joten varmaan verottaja niistäkin on kiinnostunut. Selvää kuitenkin on, että ne eivät erityisesti olleet verottajan mielessä tuota ohjetta tehdessä, sillä niitä kuitenkin maksetaan selvästi kassojen kautta maksettavia ansiosidonnaisia korvauksia vähemmän. Olisi kummallista, jos ne mainittaisiin ohjeissa, mutta kassojen korvauksia ei.

Minusta ei pitäisi olla liikaa vaadittu Suomen viranomaisilta, verottaja mukaanlukien, että ne tuottaisivat puolueetonta ja neutraalia tietoa eivätkä ohjeistuksissaan levittäisi eturyhmien disinformaatiota.

Otin kuvan Pääkaupunkiseudun verotoimiston toimipisteessä Kaisaniemessä 30.7.2014.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 3.11.2014 klo 15.46:

    Ja syytä tietysti muistaa sekin, etteivät rahat työttömyyskassojenkaan maksamiin ansiosidonnaisiin korvauksiin kassoilta tule. Ne kerätään sivukuluina palkasta kaikilta, jotka palkkaa saavat, mutta maksetaan työttömyyden sattuessa vain niille, jotka kassoihin kuuluvat.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2014 : Verottaja ammattiliittojen asialla

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan