AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Alko ja marketit -keskustelun unohdetut pointit

6.12.2014 klo 10.22 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus, yhteiskunta,

Alko ja S-Market vierekkäin

Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen ei usko johtamansa yrityksen kilpailukykyyn kilpailluilla markkinoilla. Hänen mukaansa Alkon kaltaisella erikoisliikeketjulla ei olisi merkitystä, jos viinejä voisi ostaa tavallisista ruokakaupoista. ”Silloinhan pitäisi myös vapauttaa kossut huoltoasemille tai R-kioskeille”, Korhonen sanoo Nykypäivän haastattelussa (Verkkouutiset 6.12.14).

Etenkin Alkon uudemmat myymälät ovat yleensä suurten ruokakauppojen kupeessa. Sillä, mikä kauppa Alkon kylkeensä saa, on iso merkitys kyseiselle kaupalle ja sen kilpailijalle: Alko nostaa viereisen myymälän myyntiä 10–15 prosenttia. Valtaosa Alkoista on S- ja K-duopolin liikkeiden kupeessa, mutta viime aikoina myös Lidl ja Suomen Lähikauppa (Siwat ja Valintatalot) ovat saaneet joitakin kylkeensä.

Eri kaupparyhmittymen tasapuolisempi kohtelu on ollut viime aikoina kiitettävästi esillä, kun Alkon liikepaikkapolitiikasta on käyty keskustelua. Pari muuta pointtia sen sijaan usein unohtuu.

Moni muukin ulkomainen kauppaketju kuin Lidl voisi olla kiinnostunut Suomen ruokamarkkinoista. Alko-lotto on kuitenkin niiden kannalta ylimääräinen riskitekijä: mitään varmuutta siitä, saako uusi tulokas kauppojensa kupeeseen viinapiristettä, ei ole. Yhtä hyvin se voi päätyä kilpailijan kupeeseen. Yksi Suomessa ruoan hintaa korkeana pitävänä tekijä on nimenomaan kilpailun puute, ja nykyisellä alkoholipolitiikalla varmistelemme, että ruoka on tulevaisuudessakin kallista.

Vielä harvemmin keskustelussa muistetaan se, että kyse ei ole vain kaupparyhmittymien välisestä vaan myös sisäisestä kilpailusta. Alko tulee yleensä suurten tai korkeintaan keskikokoisten markettien kupeeseen. Kauppiasvetoisessa ketjussa, kuten K-ryhmä, se tarkoittaa suoraa tulonsiirtoa pienen kaupan kauppiaalta suuremmalle. Osuuskaupassakin se tarkoittaa sitä, että ketjun suurten kauppojen kannattavuus on suhteessa korkeampi, kuin se muuten olisi. Niinpä niitä pienempiä ei kannata perustaa.

Alkon liikepaikkapolitiikan takia pienet lähikaupat kannattavat heikommin, eikä niitä siksi niin paljon olekaan. Kauppa keskittyy suuriin yksiköihin, kauppamatkat pitenevät ja yhdyskuntarakenne hajaantuu, kun kaupassa käyminen vaatii useammin auton.

Jos Alko haluaisi olla liikepaikkojensa kanssa tasapuolinen, niin silloin sen pitäisi perustaa myymälä jokaisen ruokakaupan, joka Alkon haluaa, viereen, oli kauppa sitten pieni tai iso. Koska tuossa ei tietenkään olisi mitään järkeä, niin parempi olisi antaa jokaisen kaupan myydä ne viinit ja väkevätkin itse. Lisääntynyt volyymi näkyisi varmasti myös lisääntyvänä kilpailuna ja sitä kautta kohtuullisempana ruokalaskuna suomalaisille.

Punavuoressa Alkon on saanut kupeensa S-Market. Otin kuvan Hietalahdenrannassa 6.12.2014.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. tommassi 22.12.2014 klo 0.03:

  Kirjoitit:


  Jos Alko haluaisi olla liikepaikkojensa kanssa tasapuolinen, niin silloin sen pitäisi perustaa myymälä jokaisen ruokakaupan, joka Alkon haluaa, viereen, oli kauppa sitten pieni tai iso.

  Aivan, tuossahan ei olisi mitään järkeä. Mutta jos vaikka jokaisesta sitä haluavasta myymälästä tulisi Alkon tilauspalvelupiste, niin hommahan olisi paketoitu. Tällä hetkellä niitä pisteitä näyttää olevan todella harvassa, mutta mikä estäisi niitä olevan jokaisessa siwassa tai liidelissä? Nettikaupasta vaan tilaa satsinsa, ja merkitsee haluamansa tilauspalvelupisteen toimitusosoitteeksi. Maksaa toki toimituskuluista vähän ylimääräistä, mutta niistäkin Alko varmaan voisi palvelupisteiden pitäjien kanssa neuvotella.

  Vaan ongelma taitaa olla se että tarjonta lisää kysyntää…

  Samalla tavalla omasta mielestäni jokainen kioski/siwa/pulju joka Postin toimituspisteen haluaa, pitäisi se myös pystyä Postin kanssa neuvottelemaan. Tässä tapauksessa tarjonnan tuottama kysyntä ei olisikaan haitta kansanterveydelle.

 2. Niko Lipsanen 22.12.2014 klo 6.22:

  Tilauspalvelupisteet ovat vaihtoehto, jos varsinaista myymälää ei ole lähistöllä. Vaikea kuitenkaan kuvitella, että kovin moni viitsisi ryhtyä tilailemaan lastia tiettyyn kauppaan, jos vähän matkan päässä kilpailevan kaupan kupeessa on oikea myymälä. Varmaan siinäkin tapauksessa, että asiakas haluaisi jotakin, mikä ei myymälän normaalivalikoimaan kuulu, hän menisi ennemmin tekemään sen sinne Alkoon.

  Tilauspalvelupisteet eivät siksi ole ratkaisu Alkon aiheuttamaan ruokakauppojen välisen kilpailutilanteen vääristymiseen.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2014 : Alko ja marketit -keskustelun unohdetut pointit

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan