AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

HS, Oxfam, köyhät ja rikkain prosentti

19.1.2015 klo 7.50 | Niko Lipsanen

aiheet yhteiskunta,

Kiberan slummi, Nairobi (Kenia)

Helsingin Sanomat kirjoittaa taas tänään siitä, kuinka maailman rikkaat omistavat enemmän ja enemmän ainakin suhteessa köyhimpiin.

Uutisessa (HS 19.1.15) kerrotaan, että ”vuonna 2009 rikkain prosentti hallitsi 44 prosenttia maailman varallisuudesta” ja, että ”vuonna 2016 sen osuus ylittää 50 prosenttia”.

Epäilen vahvasti, että Hesarin toimituksessa on nyt ymmärretty brittiläisen kansalaisjärjestö Oxfamin lehdistötiedote jonkin verran, mutta ratkaisevasti, väärin. Siellä nimittäin on puhe vähän eri asiasta.

Rikkain prosentti ei nimittäin omista lähes puolta maailman omaisuudesta. Oxfamkaan ei niin väitä, vaan ainoastaan vertaa rikkaimpien omaisuuden määrää muiden sekä köyhimpien omistamaan. Yhtälöstä puuttuu kokonaan esimerkiksi maailman eri valtioiden, kuntien ja muiden julkisyhteisöjen sekä varmaankin myös uskontokuntien, säätiöiden ym. omistukset sikäli kuin niitä ei voi allokoida joillekin tietyille henkilöille.

Oxfamkaan ei kerro, kuinka suuren osan maailman varallisuudesta rikkaimmat tosiasiallisesti omistavat. Varmaankin huomattavan suuren edelleen, mutta unohtamalla suuren osan maailman varallisuudesta kokonaan kuviosta otsikot ovat tietysti raflaavampia. Olisi itse asiassa varsin mielenkiintoista tietää, kuinka suuren osan maailman omaisuusmassasta vaikkapa valtiot omistavat, mutta en sitä ainakaan nopealla googletuksella saanut selville.

Lisäksi on muistettava, että puhe ei ole tulo- vaan varallisuuseroista. Niillä on taipumusta kasautua enemmän kuin tuloeroilla. Kahdella samoja tuloja ikänsä nauttineella saattaa olla hyvinkin eri suuruinen omaisuus, jos toinen on käyttänyt kaiken sitä mukaa, kun sitä on tullut, ja toinen säästänyt ja sijoittanut ne.

Ei voi silti kiistää, etteivätkö maailmanlaajuiset varallisuuserot olisi huikeita. Se, mistä ne johtuvat, ja mitä asialle pitäisi tehdä, onkin sitten jo toinen asia. En mene siihen nyt: tämän blogimerkinnän aiheena oli vain Helsingin Sanomain virheellinen uutisointi.

Kuvassa on osa Kiberan slummista Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Otin kuvan 2.4.2005.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Paluuviite: Lipsanen & Ruso (17.10.2015 7.16)

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2015 : HS, Oxfam, köyhät ja rikkain prosentti

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan