AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kaupunki kieltää ilman valtuuksia

2.7.2015 klo 12.23 | Niko Lipsanen

aiheet paikat, yhteiskunta,

sijainnit helsinki,

Eiranranta, Helsinki

Kaupunki rakensi jokunen vuosi sitten Eiranrantaan pienen uimarannan, joka ei kuitenkaan ole uimaranta. Tämä on aiheuttanut pienen dilemman, joka tosin ei tunnu olevan dilemma kaupungin suoraviivaisessa toimintakulttuurissa.

Kaupunkien aikaisemmat järjestyssäännöt on kumottu Järjestyslailla. Samaa lakia noudatetaan nyt kaikkialla, eivätkä kaupungit voi enää mielivaltaisesti kieltää asioita. Helsinki on kuitenkin laittanut Eiranrantaan kyltit, joiden mukaan hiekkarannalla koirien ulkoiluttaminen on kielletty.

Tämä kielto ei kuitenkaan perustu lakiin. Järjestyslain 14 §:n mukaan koiran omistajan tai haltijan on:

2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)

Laiton kieltokyltti

Kieltokyltissä puhutaan kuitenkin ”hiekkarannasta” eikä uimarannasta. Jos kaupunki tekisi Eiranrannasta virallisen uimarannan, niin siitä seuraisi sille velvotteita liittyen veden laadun tarkkailuun, rantavalvontaan sekä monenlaisia byrokraattisia kiekuroita.

En sinänsä ihmettele, ettei kaupunki halua Eiranrannasta virallista uimarantaa: ranta on pieni, eikä kivipohjaisena edes sovellu kovin hyvin uimiseen. Viereiseltä laiturilta monet kyllä käyvät uimassa, mutta ei niin monet, että olisi perusteltua pitää rannalla vaikkapa uimavalvojaa. Eiranranta on enemmänkin auringonottoon (säiden salliessa) soveltuva makoiluranta, ja sellaisena ihan ok.

Kun kyseessä ei ole uimaranta, niin silloin koirien ulkoiluttaminen siellä ei ole kiellettyä, vaikka kaupunki niin väittäisi. Kylttien pystyttämisestä pitäisi antaa vähintään huomautus sille virkamiehelle, joka niistä on vastuussa. Ei kaupunki voi väittää kielletyksi asioita, jotka eivät sitä ole. Ei voi olla lainmukaista, että kaupunki tarkoituksella jakaa väärää informaatiota kaupunkilaisille.

Sinänsä ei voisi pitää suurena ongelmana, vaikka koirien ulkoilutus rannalla olisikin kiellettyä. Lähellä on muitakin paikkoja, joissa koiria saa uitettua.

Asiaan olisi helppo ratkaisu, mutta se vaatisi kaupungilta asenteen muuttamista. Kyltissä voisi kiellon sijaan olla kohtelias pyyntö: ”Ethän ulkoiluta koiraasi hiekkarannalla.” Se tuskin olisi yhtään tehottomampi, jos ei jopa päinvastoin. Ja silloin kaupunki ei väittäisi kielletyksi sellaista, mikä ei kiellettyä ole.

Nykytilanteessa koiraansa hiekkarannalla ulkoiluttava on kansalaisvapauksia puolustava aktivisti, joka taistelee kaupungin tyranniaa vastaan. Jos kylteissä olisi kiellon sijaan kohtelias pyyntö, niin kyseessä olisi vain muita huomioimaton ja käyttäytymissäännöistä piittaamaton ääliö.

Kuvat Eiranrannan laittomista kieltokylteistä otin 17.6.2015.

4 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 2.7.2015 klo 12.24:

  Ohessa vielä yksi kuva Eiranrannasta:

  Eiranranta

  Välillä rannalla on myös vähälahjaisia, jotka luulevat kieltokyltin koskevan hiekkarannan lisäksi myös vieressä kulkevaa hiekkatietä, ja tulevat huomauttamaan asiasta sitä käyttäville koirien ulkoiluttajille. ”Hiekkaranta” ja ”hiekkatie” ovat kuitenkin eri asioita, vaikka molemmissa sana ”hiekka” onkin (kuvan henkilöt eivät liity asiaan).

 2. Niko Lipsanen 3.7.2015 klo 9.34:

  Tämä asia ratkesi nopeasti. Rakennusvirasto ilmoitti Twitterissä, että kyltit lähtevät vaihtoon.

 3. Niko Lipsanen 5.7.2016 klo 20.01:

  Ei ole asia ratkennut. Siellä ne kyltit edelleen ovat (tai ainakin noin viikko sitten olivat; en ole juuri nyt käynyt katsomassa).

  Helsingin Sanomat kertoo tänään, että Lammassaaresta on poistettu yksityisten tahojen sinne laittamia, laittomia koirakieltokylttejä:

  http://www.hs.fi/kaupunki/a1467683894533?ref=a-luet-#5
  (maksumuurin takana)

  Tämä kertoo kaupungin kaksinaismoraalista: muiden tekemisiin kyllä puututaan, mutta omia laittomuuksia ei saada hoidettua kuntoon, vaikka samasta asiasta on kyse.

 4. Niko Lipsanen 10.7.2016 klo 16.02:

  Tuolla toinen juttu niistä Lammassaaren kylteistä (tämä ei ole maksumuurin takana, kuten HS:n):

  http://www.metro.fi/uutiset/a1387818426617

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2015 : Kaupunki kieltää ilman valtuuksia

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan