AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Näin käytät Teneriffan busseja ja raitiovaunuja

15.1.2016 klo 7.43 | Niko Lipsanen

aiheet matkat,

sijainnit espanja,

Titsa 345, Puerto de la Cruz

Teneriffalla on kattava ja edullinen bussiverkosto, jota käyttäen on helppo vierailla saaren eri osissa. Sitä täydentää moderni raitiovaunuyhteys saaren pääkaupungin Santa Cruzin ja La Lagunan historiallisen yliopistokaupungin välillä.

Linja-auto on kanarianespanjaksi ”guagua” (äännetään suunnilleen kuten suomen sana ”vauva”) ja siksi linja-autoasemakin on paikallisittain ”estación de guaguas”. Nimi on kulkeutunut saarille Etelä-Amerikasta, jonne Kanariansaarilla on perinteisesti ollut tiiviit yhteydet. Ympäri saarta kulkevia vihreitä linjabusseja kutsutaan kuitenkin myös nimellä ”titsa”. Se on lyhenne saaren julkista bussiliikennettä hoitavan yhtiön nimestä Transportes interurbanos de Tenerife S.A.

Bono Vía, Teneriffa

Vähänkään enemmän titsoja Teneriffalla käyttävän matkailijan kannattaa ostaa Bono Vía -kortti, jolla saa 30–50 prosenttia alennusta lippujen hinnoista matkan pituudesta riippuen. Korteille on ladattuna arvoa valmiiksi joko 15 tai 25 euron arvosta, ja niitä myydään bussiasemien lisäksi joissakin kioskeissa ja bussiasemien lähellä joskus myös kahviloissa. Kuskeille voi maksaa käteiselläkin, mutta kovin suuria seteleitä ei kannata tyrkyttää.

Bono Víalla maksaminen, Teneriffa

Bonokortin kääntöpuolella näkyy ylimpänä kortille aluksi ladattu arvo ja sen alla kullakin rivillä jokainen matka, jolla korttia on käytetty. Kortista on siten helppo seurata, kuinka paljon arvoa on jäljellä. Maksujärjestelmä huomioi vaihdot välineestä toiseen, joten välillä veloitus voi olla vain 10 senttiä tai jopa pyöreä nolla. Maksaminen tapahtuu syöttämällä kortti laitteeseen ja kertomalla kuljettajalle, mihin asti on menossa.

Useimmat yhteysvälit maksavat bonokortilla reilusta eurosta muutamaan euroon. Pisimmätkin matkat, kuten Puerto de la Cruzista Los Cristianosiin tai eteläiselle lentokentälle, maksoivat vain noin yhdeksän euroa. Samaa korttia voi käyttää useampikin matkustaja – silloin kortti vain pitää syöttää lukulaitteeseen sisään uudestaan. Jos saldo loppuu kesken, voi loput matkan hinnasta maksaa käteisellä.

Titsalla matkustaminen, Teneriffa

Iso osa bussikalustosta on siistiä ja uutta, mutta etenkin joillakin lyhyemmillä ja turistien vähemmän käyttämillä reiteillä saattaa olla rähjäisempiäkin busseja.

Aikataulut voisivat valitettavasti olla selkeämpiäkin. Reittejä on paljon, ja niillä on myös paljon poikkeuksia. Saman linjan eri vuoroista osa saattaa ajaa ensisijaista määränpäätä pidemmälle, osa jää matkalle ja joku ajaa eri reittiä. Kaikki nuo on kyllä kerrottu aikataulukirjassa, jollainen kannattaa pyytää guagua-asemalta, selkeästi espanjaksi.

Pidemmillä linjoilla aikataulujen lukemista hankaloittaa, että arvioituja ohitusaikoja eri välipysäkeille kirjasessa annetaan kovin niukasti. Titsoille on saatavilla mobiilisovellus, joka ilmeisesti tarjoaa pysäkkikohtaista informaatiota, mutta sitä en ole kokeillut.

Titsa 102, Aeropuerto del Norte

Myös lentokenttäbussit on aikatauluihin merkitty hieman sekavasti. Lensin viime syyskuussa Teneriffan pohjoiselle lentokentälle. Lento saapui myöhään illalla, mutta olin katsonut Titsan sivuilta, että ehtisin vielä hyvin lentokentän kautta Puerto de la Cruziin menevään bussiin 104. Pysäkin opasteissa kyseistä linjaa ei kuitenkaan mainittu eikä sitä aikataulukirjassakaan (jota minulla ei silloin tosin ollut käsillä) ollut merkitty lentokenttäbussiksi. Kenttä alkoi mennä jo kiinni ja aloin epäillä omia selvityksiäni, joten otin taksin. Kun myöhemmin selvitin asian, niin olisi se kentän kautta mennyt.

Lentokentän bussipysäkillä oli myös hieman harhaanjohtava paperilappu, jossa kerrottiin bussien Santa Cruzin (Teneriffan pääkaupunki) suuntaan menevän kyseiseltä pysäkiltä. Tieto oli sinänsä ihan oikea, mutta samalta pysäkiltä menivät kyllä bussit kaikkiin muihinkin suuntiin. Sitä vain ei katsottu tarpeelliseksi mainita.

Teneriffan uudemmalla eteläisellä lentokentällä opasteet ovat kuitenkin selkeitä. Se onkin tarpeen, sillä sieltä bussilinjoja kulkee eri suuntiin huomattavasti enemmän.

Los Cristianosin bussiasema
Välillä kannattaa olla tarkkana, mihin bussiin menee, vaikka määränpää olisikin oikea. Suositulla Santa Cruzin ja Puerto de la Cruzin välisellä matkalla kulkee neljä eri linjaa. Niistä 101:een kannattaa kuitenkin mennä vain, jos on reilusti aikaa ja haluaa katsella maisemia mutkaisten vuoristoteiden varsilla. 102 ja 103 ovat nopeampia moottoritietä kulkevia linjoja. Niiden ero on, että 102 pysähtyy lentokentällä ja La Lagunan vaihtoasemalla (Intercambiador), 103 ajaa välin suoraan. 104 on ilta- ja yöbussi, joka kiertelee vähän matkalla, mutta ei yhtä paljon kuin 101.

Tranvía 1, Intercambiador de La Laguna

Teneriffalla on kaksi intercambiadoria: isompi saaren pääkaupungin Santa Cruzin reunalla ja vähän pienempi La Lagunassa. Näiden välillä kulkee myös raitiovaunu Tranvía numero 1 (tosin Lagunan päässä päätepysäkki ei ole intercambiador vaan lähempänä keskustaa sijaitseva Trinidad). Tranvía 2 on ykkösen kanssa risteävä lyhyempi linja. Myös raitiovaunuissa voi maksa Bono Vía -kortilla, joka syötetään kortinlukijaan raitiovaunuun astuttaessa.

Transportes La Esperanza S.L.

Ihan joka paikkaan ei bonokortillakaan pääse. Teideä ympäröivälle kaldera-alueelle nousevilla turistilinjoilla se ei kelpaa, vaikka linjat ovatkin Titsa-yhtiön liikennöimiä. Ja jos haluat matkustaa La Esperanzaan, niin sinne ei mene Titsaa lainkaan. Sen sijaan sinne menee La Lagunan intercambiadorilta puolen tunnin välein oma valko-oranssi linjansa, jolla ei kelpaa Bono Vía ja jota ei ole merkitty titsa-aikatauluihin. Minulla ei ole tiedossani, onko vastaavia poikkeuksia Teneriffalla muitakin.

Etelä-Teneriffan Titsa-reitit
Etelä-Teneriffan Titsa-reitit syksyllä 2015
.

Joillakin yhteysväleillä, etenkin vähän syrjemmällä, vuorovälit saattavat olla pitkiä ja epäsäännöllisiä. Siksi välillä voi joutua vähän suunnittelemaan, kuinka matkansa tekee. Jonkinasteisesta sekavuudestaan huolimatta Teneriffan Titsa-verkosto on joka tapauksessa sen verran kattava ja edullinen, että kannattaa ostaa Bono Vía -kortti ja kokeilla.

Olen ottanut artikkelin kuvat touko- ja syyskuussa 2015.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. Sinisara 8.3.2018 klo 18.27:

    Erinomainen katsaus Teneriffan bussiliikenteeseen. Lienevätkö linjat hiukan muuttuneet vuosien mittaa. Menin juuri ( helmikuu 2018) Los Cristianosista Santa Cruziin suoralla linjalla 110, linja 111 hieman hitaampi meni Aeropuerto Surin kautta. Linja 343 Puerto de laCruziin, poikkesi kummankin kentän kautta.

  2. Niko Lipsanen 14.3.2018 klo 11.09:

    Minäkin kävin helmikuussa Teneriffalla, ja ainakin Puerton ja Santa Cruzin väliä kulkevat linjat vaikuttivat olevan ennallaan, mitä nyt bussipysäkin paikka pohjoisella lentokentällä oli siirretty alatasolle parkkipaikkojen viereen. 343 poikkeaa matkalla Costa Adejesta / Los Cristianosista Puerto de la Cruziin molempien lentokenttien kautta.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2016 : Näin käytät Teneriffan busseja ja raitiovaunuja

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan