AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Muhammad Ali ja hänen orjanimensä

9.6.2016 klo 10.46 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto, yhteiskunta,

sijainnit yhdysvallat,

Orjapoika Sansibarilla

Äskettäin kuollut menestynyt nyrkkeilijä Muhammad Ali oli alkuperäiseltä nimeltään Cassius Clay. Tästä nimestään hän kuitenkin luopui käännyttyään islamiin. Hänen uskonlahkonsa nimesi hänet uudestaan profeetta Muhammadin ja kalifi Alin mukaan. Alkuperäistä nimeään nyrkkeilijä Ali ilmoitti pitävänsä orjanimenä.

Aivan väärässä Ali ei toki ollut. Hänen etu- ja sukunimensä olivat eurooppalaista alkuperää – Cassius roomalaista ja Clay brittiläistä – vaikka Alin itsensä juuret olivat Afrikassa. Hänen sukunimensä lie orjaisäntien antama ja Cassius-nimikin kytkeytyy orjuuteen ainakin siten, että moni nimeä kantaneen roomalaisen mahtisuvun jäsen omisti orjia.

Mutta oliko Cassius Clayn uusi nimi Muhammad Ali, mitä sitäkään hän ei päässyt itse valitsemaan, sitten sen parempi?

Mitä juuriin tulee, niin myöskään Muhammad ja Ali eivät olleet afrikkalaisia vaan arabeja. Tästä näkökulmasta ainakaan arabialaisen nimen ei olisi pitänyt tuntua afrikkalaistaustaisesta nyrkkeilijästä sen paremmalta kuin eurooppalaisenkaan.

Molemmat olivat myös orjien omistajia. Etenkin profeetta Muhammad harrasti innokkaasti niin orjien omistamista, ostamista, ryöstämistä kuin myymistäkin – tosin hän myös vapautti orjia, jos nämä omaksuivat hänen uskontonsa. Pitihän nuoren uskonnon jostakin kannattajia kerätä.

Muslimit, etenkin arabit, hankkivat orjia eri puolilta islamin rajamailta tai pidemmältäkin. He olivat keskeisessä roolissa myös Afrikan orjakaupassa. Orjia kuljetettiin Afrikan sisäosista Saharan yli pohjoisen muslimimaihin, Punaisenmeren yli Arabiaan sekä Afrikan länsirannikolle myytäväksi eurooppalaisille. Varsin suurella todennäköisyydellä ainakin osa niistä kauppiaista, jotka Alin esivanhempia eurooppalaisille myivät, oli muslimeja.

Miksi Muhammad Ali ei sitten pitänyt uutta nimeään orjanimenä? Eikö hän tiennyt nimien orjahistoriasta vaiko eikö hän vain välittänyt asiasta? Vai halusiko hän orjien sijaan identifioitua nimellään orjanomistajiin?

Alin alkuperäinen nimi oli kokonaisuudessaan Cassius Marcellus Clay. Hänen isällään oli sama nimi. Hänet taas oli nimetty kentuckylaisen republikaanipoliitikko Cassius Marcellus Clayn mukaan (sukunimen samuus oli vain sattumaa). Clay oli abolitionisti, jonka työllä oli oma osuutensa siinä, että orjuus Yhdysvalloissa lopulta päättyi.

Olisiko amerikkalaisen abolitionistin nimi kuitenkin lopulta ollut vähemmän orjanimi kuin arabialaisten orjanomistajien nimet?

Kuvassa on musta orjapoika Sansibarilla noin vuonna 1890 kärsimässä arabiomistajansa hänelle langettamaa rangaistusta (National Maritime Museum, Lontoo / Wikimedia Commons).

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2016 : Muhammad Ali ja hänen orjanimensä

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan