AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin Jumala – sama vai eri?

30.7.2016 klo 6.05 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto,

Minareetti ja kirkontorni, Bethlehem

Juutalaisuus, kristinusko ja islam ovat kaikki yksijumalaisia uskontoja, mutta onko niiden kaikkien Jumala sama? Tämä kysymys aina välillä kysytään, ja viimeksi siihen tarjosi vastauksensa teologi Jyri Komulainen (SK 26.7.16). Hänen mukaansa uskontotieteellisesti on ”selvää, että Abrahamin uskonnot puhuvat tismalleen samasta Jumalasta, joskin joiltain osin radikaalisti toisistaan poikkeavin tavoin.”

Onko se kuitenkaan niin selvää? Juutalaisuuden ja kristinuskon välillä asiassa ei ole kauheasti epäselvyyttä. Jeesus oli juutalainen, ja Jumalasta opettaessaan puhui selvästi samasta juutalaisten Jumalasta. Juutalaisuudesta tai kristinuskosta ei ole kuitenkaan yhtä suoraa linkkiä islamiin: Muhammad ei ollut sen enempää juutalainen kuin kristittykään.

Juutalaisuus ja kristinusko jakavat myös pyhät kirjoitukset: juutalaisten Tanak on kristittyjen Vanha testamentti. Uusi testamentti rakentaa sen päälle. Islamille sama perusta ei kuitenkaan kelvannut, vaan Koraaniin on niin Tanakista kuin Uudesta testamentistakin laadittu oma versionsa.

Islamin opetuksen mukaan juutalaisuuden ja kristinuskon pyhät kirjoitukset ovat turmeltuneet ja Koraanissa esitetty versio on alkuperäinen. Juutalaisuuden ja kristinuskon näkökulmasta islamin versio näiden pyhistä kirjoituksista on jälkikäteinen sepitelmä. Kriittinen tutkimus tukee ymmärtääkseni lähinnä jälkimmäistä näkökulmaa.

Kristinuskon näkökulmasta olisi myös kummallista, jos Jumala olisi ensin uhrannut Poikansa ihmisten syntien vuoksi ja sen jälkeen synnyttäisi uuden uskonnon, jossa kieltäisi koko asian ja Poikansakin. Islamin näkökulmasta taas kristinuskon kolminaisuusoppi on kauhistus. Jos kristinusko ja islam puhuvat samasta Jumalasta, niin ainakin toisen niistä täytyy olla tämän luonteesta perustavalla tavalla väärässä.

Komulainen, ja monet muutkin, puolustavat kaikesta huolimatta näkemystä, että juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin Jumala on sama. Tämä ei toki ole mahdoton tulkinta. Ainoa mahdollinen se ei kuitenkaan ole, vaikka esimerkiksi Komulainen sen kovin vaihtoehdottomasti esittääkin.

Toinen mahdollinen selitys on, että Muhammad olisi joko ottanut jonkin arabien aiemman monijumalaisen uskonnon jumalista ja nostanut tämän ainoaksi – tai sitten keksinyt koko jumalhahmonsa ihan itse. Ei siitä, että opettaa Jumalan olevan yksi, seuraa, että se olisi sama kuin muiden yksijumalaisten uskontojen tarkoittama jumala.

Kolmas vaihtoehto on, että islamin jumala ei olekaan Jumala, vaan joku muu. Voihan olla, että Saatana huomasi, kuinka hyvin kristinusko leviää, ja päättänyt kehittää sille kilpailijan osin kopioiden, mutta kuitenkin ratkaisevasti muokaten. Muslimien perimätiedon mukaanhan Saatana onnistui muutaman säkeen Koraaniin ujuttamaan (varhaiset muslimit ilmeisesti hyväksyivät tämän tulkinnan, vaikka useimmat nykymuslimiteologit sen kiistävätkin). Jos Muhammad ei kyennyt erottamaan Jumalalta ja Saatanalta tulevaa ilmoitusta toisistaan, niin mistä tiedämme, ettei koko teos olisi Saatanan sanelema?

En väitä, että islam on Saatanan keksintöä, mutta onhan tuo kieltämättä houkutteleva tulkinta. Se selittäisi aika paljon.

Neljäntenä on sitten se vaihtoehto, että ateistit ovatkin oikeassa, eikä mitään Jumalaa ole olemassa. Silloin kaikki kolme uskontoa olisivat väärässä (toki on mahdollista, että ne kaikki ovat väärässä siinäkin tapauksessa, että Jumala on olemassa). Tähän en kristittynä toki usko, mutta on se tietysti syytä mainita muiden vaihtoehtojen joukossa.

Lopuksi savolainen yhteenveto: Onko juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin Jumala sama? Voi olla, tai voi olla olematta.

Kuvassa on minareetti, nostokurki ja kirkontorni Jeesuksen syntymäkaupungissa Bethlehemissä. Otin kuvan 25.3.2016.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Rappe 26.8.2016 klo 11.39:

    Kysymykseen ovatko jumalat samat on helppo saada vastaus. Se on sama kuin kysyttäessä muslimilta onko Allahilla poikaa.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2016 : Juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin Jumala – sama vai eri?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan