AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Vivaldi on uusi Opera

6.7.2016 klo 8.05 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Vivaldi-selain

Käytin Operaa pääasiallisena webselaimenani noin vuosituhannen vaihteen tienoilta tämän vuoden kesäkuuhun asti. Yksi syy, miksi alunperin siihen ihastuin, oli, että Operassa sain vasenkätiset kursorit toimimaan. Muissa selaimissa se ei ainakaan silloin onnistunut. Tässä merkinnässä kerron, miksi päädyin nyt siirtymään Operasta Vivaldiin.

Operan parhaita puolia oli sen muokattavuus. Käyttöliittymässä pystyi eri palkit ja paneelit heittelemään niille paikoille kuin halusi ja erilaisia toimintonäppäimiä sai tarpeensa mukaan valita laajasta valikoimasta. Olinkin kustomoinut selaimen ulkoasun hyvin pitkälti omanlaisekseni.

Ensimmäinen vakava särö suhteeseemme tuli, kun Opera vaihtoi oman Presto-selainmoottorinsa Chromenkin käyttämään Blinkiin. Linux-käyttäjänä sen tosin ensi alkuun huomasi vain siitä, että selaimen kehitys päättyi. Myöhemmin Blink tuli Linux-Operaankin, ja selain alkoi tuntua vain pintapuolisesti operamaiseksi tehdyltä Chromium-kloonilta. Jossain välissä katosi myös Operan verkkoyhteisö. Käyttämäni tiedostojen jakamiseen soveltunut Opera Unite taisi kadota jo aiemmin.

Kaikki muutkaan eivät ole olleet tyytyväisiä Operan kehityssuuntaan. Yksi Opera Software ASAn perustajista ja aiempi toimitusjohtaja Jon Stephenson von Tetzchner perusti Vivaldi Technologies -nimisen yhtiön, jonka Vivaldi-selaimen ensimmäinen vakaa versio julkaistiin tämän vuoden huhtikuussa. Latasin sen koneelleni tuoreeltaan, ja vaikka en heti sitä pääselaimekseni ottanutkaan, niin jo ensi kokeilemilla siitä tuli tutun operamainen olo. Aivan yhtä laajaan muokattavuuteen kuin vanhassa Operassa siinä ei ole vielä päästy, mutta parempaan joka tapauksessa kuin uudessa – siitäkin huolimatta, että myös Vivaldin moottorina pyörii Blink.

Jo aiemmin kevättalvella luottamus Operaan oli kokenut ison takaiskun, kun aiemmin norjalainen yhtiö myytiin Kiinaan. En ole erityisen vakuuttunut kiinalaisten ohjelmistotuotteiden tietoturvasta, ja joka kerta, kun Linux Mint ilmoittaa haluavansa hakea uusia päivityksiä Operaan, epäilen, että mitäköhän kiinalaisia vakoiluohjelmia ja takaportteja sieltä tulee mukana (Opera on edelleen koneellani, mutta kai minä sen kohta poistan).

Vivaldi jatkaa vanhan Operan ajatusta monipuolisesta, kustomoitavasta selaimesta, jossa eri ominaisuudet ovat suoraan mukana selaimessa eivätkä lisäosina. Lisäosia ja laajennuksia on kuitenkin tarjolla: Chromen/Chromiumin lisäosat ovat käytettävissä, kun pohjalla on kuitenkin sama selainmoottori.

Vivaldi Technologies on amerikkalainen yhtiö, joka pitää kotipaikkaansa Massachusettsissa. Iso osa selaimen kehitystyöstä näyttäisi kuitenkin tapahtuvan yhtiön toimipisteissä Oslossa ja Reykjavíkissa (von Tetzchner on islantilainen). En tiedä, onko sillä suurempaa väliä, missä länsimaassa selaimen kehitystyö tehdään, mutta ainakin Operaa käyttäessä sen norjalaisuus oli mukava sympaattinen lisä.

Etenkin, jos olet joskus ollut Opera-selaimen ystävä – ja muutenkin, jos mielelläsi kokeilet vähän erilaista selainta – niin suosittelen lataamaan tietokoneella Vivaldi-selaimen. Selain on saatavilla Windowsille, OS X:lle ja Linuxille.

3 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 6.7.2016 klo 10.30:

  Kännykässä minulla on edelleen käytössä Opera Mini. Sille ei taida oikein olla mitään järkevää korvaajaa – ehkä sitten, jos hankkii uudemman ja modernimman kännykän (nyt minulla on Nokia E72).

 2. Nimimerkki 21.7.2016 klo 11.46:

  Tykkään itse enemmän Google Chromesta. Synkronoi kätevästi laitteiden välillä.

  Firefox oli joskus muinoin vuodesta 2004, mutta vaihdoin Chromeen joskus viime vuonna enkä kadu päätöstäni.

 3. Samuli Mäkelä 9.8.2016 klo 12.16:

  Mielenkiintoinen juttu. Itse olen aina käyttänyt Chromea ihan pelkästään jo sen takia, että olen hyväksynyt Googlen olevan tulevaisuus. Tuo aikaisemmin mainittu synkronointi on tietysti isoin juttu.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2016 : Vivaldi on uusi Opera

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan