AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Lasten kasvatus, feminismi ja tasa-arvo

5.12.2016 klo 7.29 | Niko Lipsanen

aiheet yhteiskunta,

Lapsiryhmä ylittää kadun

Sampo Syreeni kirjoittaa blogissaan lasten kasvattamisesta ja siihen liittyvistä nature vs. nurture -kiistoista – eli sitä, kun toiset korostavat sukupuolten välisiä biologisia eroja ja toiset pitävät eroja opittuina.

Kirjoituksen varsinaiseen asiasisältöön minulla ei ole juurikaan sanottavaa. Syreenin näkemys, että erot johtuvat molemmista, vastannee aika lailla todellisuutta. Sen sijaan ihmettelen sitä, miksi hän ilmeisen perusteettomasti roikottaa ratkaisuehdotuksessaan feminismiä mukana.

Selväähän on, että nimenomaan feministit ovat tässä keskustelussa vahvasti se osapuoli, jonka mukaan sukupuolittuneet piirteet ovat opittuja. Juuri hehän ovat niitä, jotka puhuvat sukupuolesta ”sosiaalisena konstruktiona”. Toisaalta sitten ne, joita voitaisiin kutsua esimerkiksi traditionalisteiksi, konservatiiveiksi tai vaikkapa biologisteiksi, korostavat erojen biologista perustaa. Vaikka kummallakin puolella vain änkyröin ääripää kiistää toisen puolen kokonaan, niin perusasetelma on kuitenkin tämä.

Jostain syystä Syreeni kuitenkin haluaa kutsua esittämäänsä feministisen ja biologistisen näkökulman välillä tasapainoilevaa vaihtoehtoa ”kokonaisemmaksi feministiseksi kasvatusteoriaksi” – tai siis perää sellaisen kehittämistä. Mitä lisäarvoa vahvasti latautuneen feminismi-käsitteen mukana roikottaminen tähän tuo? Eikö olisi yksinkertaisempaa puhua vaikkapa ”kokonaisvaltaisesta tasa-arvoisesta kasvatusteoriasta”?

Vaikka osa feministeistä nykyään kovasti toisin yrittääkin väittää, feminismin ja tasa-arvon ajaminen eivät ole sama asia. Osa feministeistä voi joissain yhteyksissä ja joistakin näkökulmista tarkasteltuna välillä pyrkiäkin tasa-arvoon, mutta feminismiä yleisesti kuvaava piirre se ei ole. Feminismi on ennen kaikkea naisasialiike, ja sellaisena toki ihan oikeutettu. Saa naisasiaa edistää, jos haluaa, mutta ei sitä pidä muuksi väittää.

Jos sukupuolittuneisuus on ongelma – mitä se usein oikeasti onkin – niin aivan ensimmäiseksi on luovuttava harhakuvitelmasta, että asiaa voitaisiin korjata sellaisen ideologian nimissä, joka itse jo nimestään alkaen on läpeensä sukupuolittunut. Jos ajetaan tasa-arvoa, niin ajetaan sitten tasa-arvoa, mutta ei sotketa siihen feminismiä tai muitakaan sukupuolittavia menneen maailman ilmiöitä.

Kuvassa lapsiryhmä ylittää katua Ruoholahdessa Helsingissä. Otin kuvan 4.5.2011.

Yksi kommentti tai paluuviite

 1. Jyri Väätäinen 2.8.2018 klo 20.07:

  Olen äänestänyt vihreitä, mutta nyt en ole äänestänyt hetkeen, enkä luultavasti aio äänestää muutamasta syystä. Puisto-osastossa eli näissä vihreissä on vihreä ideologia: metsä, feminismi, ihmisarvot, energiapolitiikka ym. Minä en voi äänestää puoluetta, joka ajaa feminismiä. Feminismi on pilannut ja tulee pilaamaan tätä maailmaa entisestään. Ainoa ratkaisu feminismille on MGTOW.

  Sen lisäksi vihreät saavat lähes ilmaisia ääniä luontoarvoilla, koska he ovat ”vihreät”. Samalla he pääsevät tuomaan ilmaista terveydenhuoltoa Helsinkiin paperittomille! Tätä ei voi ymmärtää. Minulla ei ole mitään auttamista vastaan, mutta se pitää tehdä budjetin puitteissa ja he, juuri he, jotka eivät sitä apua tarvitse pitää käännyttää takaisin kotimaahansa. Suomella ei ole varaa.

  Vihreiden avulla myytiin myös sähköverkko ulkomaille. Vihreät edustajat puhuvat kauniita sanoja, mutta osaavat tehdä rumempia tekoja. Vihreiden takia ydinvoimaa vastustetaan, koska vihreät ovat aina vastustaneet sitä, tilanteesta riippumatta – ja silloinkin kun se olisi ollut hyväkin vaihtoehto. Tiedän monia, jotka eivät äänestä vihreitä, koska he ovat avoimia pakolaisille verrattuna muihin puolueisiin.

  Minä en aio enää äänestää vaaleissa, koska mistään puolueesta ei tunnu löytyvät kaltaistani ihmistä. Toisaalta mikään puolue ei ole koskaan, aidosti, edustanut minua. Edustajatkin ovat puolueen työntekijöitä ja noudattavat tämän linjauksia. Tästä syystä vihreät edustajat tulevat jatkossakin suosimaan feminismiä ja vastustamaan ydinvoimalaa. Hyvä asia vihreissä on se, että he tukevat sateenkaari-ihmisiä, joita itsekin edustan parhaan ystäväni kanssa.

  Feminismin ja löyhän pakolaispolitiikan takia en kuitenkaan voi äänestää vihreitä kansanedustajia. En toki nyt ole äänestämässä muitakaan, sillä kukaan ei tosiaan edusta minua eduskunnassa. Ja siihenkin pyrkivät yleensä tavalla tai toisella saapuvat töihin Eduskuntaan vaalivalheilla. Joukossa on toki hyviäkin edustajia.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2016 : Lasten kasvatus, feminismi ja tasa-arvo

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan