AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Helsingin piispaehdokkaat: Teemu Laajasalo

22.5.2017 klo 10.25 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto, yhteiskunta,

sijainnit helsinki,

Teemu Laajasalo Puotilan kappelissa

Kävin viime tiistaina Teemu Laajasalon tukiryhmän järjestämillä ”tulevaisuuskinkereillä” Puotilan kappelissa. Tilaisuuden nimi sai minut epäilemään, että tilaisuuden osanottajatkin joutuisivat jollain tavalla aktiiviseen rooliin, mutta näin ei onneksi käynyt. Laajasaloa siellä vai tentattiin. Vähän jäi kuitenkin ihmetyttämään, että miksi tilaisuutta sitten kutsuttiin kinkereiksi?

Minulta oli päässyt menemään ohi, että nämä kinkerit oli teemoitettu: tällä kertaa aiheena oli kasvatus. Kun lisäksi piispaehdokkaalta kysyttiin kyllästymiseen (ainakin minun kyllästymiseeni) asti erilaisia human interest -kysymyksiä, kuten millaista on olla isä, tai pyydettiin kertomaan joku ”salaisuus”, mitä yleisö ei vielä tietäisi, niin tapahtuman anti jäi melko keveäksi.

Minulle uutena tietona niistä human interest -kysymyksissä tuli se, että Teemu Laajasalo on aikoinaan 22-vuotiaana ollut Suomen nuorin pappi (ei ilmeisestikään kaikkien aikojen, mutta sillä hetkellä ainakin).

Laajasalolta pyydettiin kolmea pointtia piispuudesta. Vastauksessaan hän viittasi Kirkkolain 18. lukuun ja nosti pointeiksi kirkon ykseyden vaalimisen ja yhteyden hakemisen, kirkon työn edistämisen hiippakunnassa ja seurakunnissa (missä yhteydessä hän viittasi seurakuntakokemukseensa), sekä Jeesuksesta puhumisen ja taivaaseen taluttamisen.

Moniin kysymyksiin – tai ainakin sellaisiin, jotka vähänkään jakavat kirkkokansaa – Laajasalo vastasi kovin tasapainoillen, selkeitä kantoja ottamatta. Esimerkiksi kansainvälistymisestä hän sanoi, että muukalaisten rakastaminen yhdistää kristittyjä ja kaikkia ovesta tulevia on autettava, mutta toisaalta korosti kristinuskon, etenkin luterilaisessa muodossaan, olevan järjestyksen uskonto. ”On rukoiltava hyvää esivaltaa”, Laajasalo sanoi.

En sano, että tasapainoilevuus olisi välttämättä huono asia: kirkko ja etenkin Helsingin hiippakunta on sellaisessa tilanteessa, että tasapainoilemista erilaisten näkökulmien välillä riittää. Laajasalo korostikin, että Kallion kirkkoherrana hänellä on käytännön kokemusta sellaisesta entistä maallistuneemmasta toimintaympäristöstä, jossa kirkko ei ole samalla tavalla kansaa yhdistävä tekijä kuten aiemmin. Laajasalon usein toistama teema, kuinka kirkon olisi pysyttävä Sanassa, ajassa ja kasassa, on osuva.

Lapsista ja kirkosta Laajasalo sanoi, että kirkot ovat usein upeita rakennuksia ja lapsia kiehtovia. Toisaalta hän sanoi, että seurakunnan kello 10:n messu ei ole mikään leikkipaikka. Hän kuitenkin toivoi kirkkoihin enemmän sellaista leikin kautta kokeilemista, jollaista oli nähnyt esimerkiksi Tytyrin kaivosmuseossa Lohjalla. Siellä oli päässyt testaamaan esimerkiksi kalkkikiven ja graniitin eroa käytännössä.

Koulujen uskonnonopetuksesta Laajasalo sanoi, että kirkko ei saisi olla yksi taho lisää, joka painostaa opettajia ja rehtoreita, vaan ennemminkin kirkon ja seurakunnan pitäisi olla heidän tukenaan.

Vaikka tässä tilaisuudessa piispan roolia lähestyttiinkin minulle vähän vieraasta kasvatusnäkökulmasta käsin, on Laajasalolla minun näkökulmastani katsoen se etu, että toisin kuin kaksi muuta ehdokasta, on hän jo jollain tasolla tuttu ennestään – olihan hän Agricola-liikkeen toiminnanjohtajana ja pastorina lähikirkossani Agricolassa ennen siirtymistään nykyiseen virkaansa Kallion kirkkoherraksi.

Jos oikein kuulin, poistuessani kätellessään hän toivotti minulle ”Siunausta, Mikko”. Nimi ei mennyt aivan oikein, mutta sinne päin kuitenkin. Ihan hyvin, sillä on hän varmasti aikamoisen määrän ihmisiä ehtinyt tavata.

Ylihuomenna keskiviikkona on vaalipaneeli, jossa paikalla ovat kaikki kolme ehdokasta. Yritän ehtiä sinne ja raportoida sieltäkin tänne blogiini.

Teemu Laajasalon kotisivut: teemulaajasalo.fi

Katso myös:
Helsingin piispaehdokkaat: Kaisamari Hintikka

Kuvassa on Teemu Laajasalo Puotilan kappelissa tiistaina 16.5.2017.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2017 : Helsingin piispaehdokkaat: Teemu Laajasalo

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan